Klany

Klany
 
- Titanik tonie. Na palube sú aj dvaja Škóti. Okolo tonúcej lode plávajú žraloky, voda ľadová... MacDonald komentuje: Nie je to ani tak zle. Mohlo byť aj horšie. MacClaud nevydržal: Oko horšie? MacDonald: Nech sme si zaplatili spiatočnú, bolo by ešte horšie...Škóti však nie sú držgroši. Iba zbytočne nemíňajú. Keď však príde „ukázať sa“, vtedy sa nešetrí. Zvykom im je, že krstní rodičia svojmu krstniatku k 21. narodeninám zaplatia zubára. Nehľadia, koľko to stojí. Na ňom je teraz, či u toho zubára urobí nejaký účet.
 
foto
 
 
Celý svet vie, že Škóti milujú svoju gajdovú hudbu. Či v radosti, alebo smútku, či v boji, alebo na zábave... vždy im vyhráva nejaký gajdoš. Nevedia však, odkiaľ tie gajdy dostali. Íri to vedia. Oni ich vymysleli, ale keďže neboli očarení ich zvukom (ku lýre sa to nedá porovnať), podhodili gajdy Škótom a tí, ani dosiaľ neprišli na to, že prečo.
 
O tom, že Škóti sú usilovní národ, že svetu dodali mnohých vedcov... tiež každý vie. Tam, hlboko na severe Škótska, v klane vyrastal aj jeden nadmieru talentovaný mladík. Celá rodina mala z neho len radosť a veľkú nádej. Rozhodli sa, že ho dajú na univerzitu. Rovno do Oxforda.
 
Po roku prišiel chlapec domov na návštevu a všetci sa ho začali vypytovať, ako je to tam v cudzom svete, medzi Angličanmi. Vraj celkom dobre, len je to trochu divný národ. Okolo piatej odpoludnia všetci v internáte začnú hlavou búchať do múra a trvá to až do šiestej.
 
Ale nehovor, ozvalo sa pár poslucháčov. Hádam nebiješ hlavou o múr aj ty? Nie, nie som sprostý. Ja si vtedy vezmem gajdy a hrám si naše krásne pesničky. Celú hodinu.
 
Toto si v článku Jána Kulíka Klany v osobitnom okienku Mená, priezviská, vysvetlivky, etymológia… môžete prečítať tu:
 
 
alebo tu:
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články