Predvianočné stretnutie na veľvyslanectve SR

Predvianočné stretnutie na veľvyslanectve SR
 
Veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade JUDr. Ján Varšo, CSc. spolu so svojou manželkou Vierou usporiadali dnes predvianočné stretnutie, na ktorom sa zúčastnili i príslušníci slovenského národnostného spoločenstva v Srbsku. „Som rád že prijímate toto pozvanie a že táto myšlienka zjednocovania názorov a výmeny poznatkov funguje a mienim v nej pokračovať.“ – Povedal veľvyslanec Slovenskej republiky Dr. Ján Varšo a zopakoval sľub z vlaňajšieho roka o vlastnom predsavzatí počas svojej diplomatickej misie v našej krajine navštíviť každé prostredie kde žijú Slováci a kde vyvíjajú aktivity v ktorejkoľvek oblasti: či už v náboženstve, školstve, kultúre, športe...
 
foto
 
J.E. Ján Varšo sa zmienil sa aj o nedávno zverejnených výsledkoch sčítania obyvateľstva v Srbsku. V tejto súvislosti povedal, že ho z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) informovali o počte Slovákov v Srbsku, ktorý je podľa ich údajov 52750. Údaj o počte Slovákov, čiže jeho (našom) znížení o vyše 6 tisíc za desať rokov, slovenský veľvyslanec skomentoval slovami, že podľa niektorých názorov počet vyše 50 tisíc Slovákov v Srbsku je nad očakávania, čiže predstavuje optimistické číslo, on však mieni, že pri 6–tisícovom znížení nemožno hovoriť o optimizme. „V každom prípade je to početná komunita, takže si myslím, že vám všetkým ktorí sa na ktoromkoľvek poli podieľate na tých aktivitách, patrí zásluha, že to číslo je také aké je.“ Povedal veľvyslanec Varšo a vyjadril tiež nádej, že sa v budúcich rokoch tento počet udrží alebo aspoň nebude rapídnejšie klesať.
 
foto
 
Ján Varšo sa krátko zmienil aj o blížiacom sa jubileu Slovenskej republiky a spresnil že1. januára 2013 bude 20 rokov od vzniku SR a pri tejto príležitosti na veľvyslanectve usporiadali i menšiu výstavu. Tiež podotkol, že sa Slovenská republika od začiatku budúceho roka stane kontaktnou ambasádou NATO v Belehrade.
 
Veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Ján Varšo na záver zaželal všetkým pokojné, bohaté a požehnané Vianoce a šťastlivý Nový rok.
 
Prítomným zaželal i dobrú chuť. Na hojnom stole nechýbala ani vynikajúca kapustnica a bryndzové halušky.
 
Katarína Pucovská
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články