Čo dokáže pekné slovo

Čo dokáže pekné slovo
 
Epilógom tejto výzvy bolo slávnostné udelenie cien najlepším mladým spisovateľom, ktoré usporiadali v Gymnáziu Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci. Zišli sa tam predstavitelia našej Národnostnej rady, vydavateľského centra a škôl. Komisia pre literárnu činnosť Výboru pre kultúru našej Národnostnej rady, Výbor pre vzdelávanie a Slovenské vydavateľské centrum ešte v septembri vypísali literárny súbeh pre žiakov vyšších ročníkov základných škôl a stredoškolákov.
 
foto
 
Práce hodnotila porota v zložení Martin Prebudila (predseda), Pavel Matúch a Andrea Speváková. Nemali to ľahké, lebo aj prác bolo hodne, na súbeh ich totiž prišlo zo základných škôl až 76 a 8 prác zaslali stredoškoláci. Keď ide o základné školy, najlepšiu prácu zaslala Klára Horvátová zo Starej Pazovy. O druhú cenu sa rovnoprávne rozdelili Kovačičanka Marína Čížiková a Pazovčanka Silvia Hricová. Tretiu cenu si zaslúžili Filip Herček z Pivnice a Mário Matuľa z Padiny. Najúspešnejším stredoškolákom bol Michal Belička z petrovského gymnázia. Druhú cenu získala petrovská gymnazistka Jana Domoniová a tretiu žiačka ekonomickej školy v Starej Pazove Kristína Hricová.
 
Stredoškolák Michal Belička, ako i žiačka ZŠ Jána Kollára zo Selenče Paulína Častvenová sa tešili aj na iné literárne ceny. Hneď po slávnosti v gymnáziu s riaditeľmi škôl Paľom Beličkom a Svetlanou Zolňanovou vycestovali do Prahy. Túto možnosť získali ďakujúc tomu, že obe tieto naše školy nesú meno národovca a spisovateľa Jána Kollára. Práve pomenovanie školy im umožnilo zúčastniť sa na literárnom konkurze Jána Kollára, ktorý organizuje česko-slovenský spolok v Prahe. Ide o 8. ročník literárnej výzvy, do ktorej sa po prvý raz mohli zapojiť aj slovenské školy s menom Jána Kollára mimo územia Slovenska.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články