Pazovčanom pod vianočný stromček

Pazovčanom pod vianočný stromček
 
Kulinársky program vianočný, naše zabíjačky, panská večera...Krumpľe, mamaľiga, nadlacke, pajgle, srneči guláš...Brehovská polievka, svadobné jedlá, dolnozemské zemiaky...O tomto a všeličom inom - aj s receptami. Tiež aj vinše pri podávaní jedál. Ako k jedlu pristupovať s úsmevom, ale aj o telesnom a duchovnom pokrme...Teda: o zvykoch, návykoch či už zlozvykoch pri jedení. Prináša to najnovší Pazovský kalendár na rok 2013. Kulinársky gust je nemysliteľný bez peknej hudby. Samozrejme, tej pazovskej. Proti gustu žiaden dišputát! S kalendárom preto ponúkajú aj CD Pazovčanom pod vianočný stromček.
 
foto
 
Zakladateľ Pazovského kalendára Miroslav Demák a redaktor Martin Prebudila roky v súzvuku oprašujú dejiny a tradície a zaznamenávajú najnovšie udalosti pazovských a sriemských Slovákov. V tomto XII. ročníku kalendára chceli vzdať hold predovšetkým tradičným a pomaly zabudnutým jedlám. Nechýbajú však ani historické, kultúrne a športové témy. Bohato zastúpená je aj poézia a detská ríša.
 
Pazovský kalendár vyšiel v štandardnom náklade 900 výtlačkov. Kvalitne graficky a jazykovo upravený (technický redaktor Alen Nechvátal, jazykový redaktor Ján Širka), obsahovo pestrý, formátu – A5, počet strán 185 plus 35 reklamných strán. Aj tohto roku, okrem evanjelického je tu aj pravoslávny kalendár s označením slovenských a srbských mien a sviatkov. Nevystal ani sprievodný nástenný kalendár.
 
Prezentácia tejto publikácie SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy sa uskutočnila včera v rámci programu Memoriálu Juraja Ondríka. Po prezentácii nasledovalo divadelné predstavenie KUS Zvolen z Kulpína Frajerčenia na tretej ulici a dnes, v záverečný deň Memoriálu, Divadelná skupina Štúdio a Rusínske kultúrne centrum zahrali inscenáciu Pedagogika Eugena Ionesca.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 krásna Jarkaa 2012-12-17 19:35
Aj teraz myslím na vás,
slečna Ľudmila...
Bravo, Pazovčania, aj troška Kulpinčania...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články