Daj Boh šťastia tejto zemi

Daj Boh šťastia tejto zemi
 
Včera večer v sieni Domu kultúry v Selenči odznel Vianočný koncert duchovných piesní pod názvom Pánovi spievame spolu. Spievali sa klasické skladby, ľudové piesne, koledy a skladby súčasných autorov. Koncert sa skončil dojímavým záverom keď viacej ako dvesto účastníkov zaspievalo skladbu Tichá noc, svätá noc a slovenskú koledu Daj Boh šťastia tejto zemi.
 
foto
 
Komorný zbor Zvony
 
Pánovi spievame spolu – tento už tradičný koncert Komorný zbor Zvony a orchester Zvonivá cimbalovka venujú na konci roka svojím spoluobčanom ale aj všetkým milovníkom duchovných piesní a zborového spevu. Potlesku obecenstva sa tešili ako jednotlivci tak aj zbory a orchestre. Najprv sa predstavili tí najmladší Selenčania členovia orchestra pomenovanom ako Orchestrík a za ním aj Sláčikové trio.
 
foto
 
Orchestrík
 
foto
 
Sláčikové trio
 
V pokračovaní sa predstavili zbor a orchester základnej školy Jána Kollára Zvončeky. Na javisku sa ďalej striedali triá, kvartetá a zbory tak zo Selenče ako aj zo susedného Báča a Vajsky, ale aj zbor Agapé z Nového Sadu.
 
foto
 
Žiacky orchester Zvončeky
 
foto
 
Zbor Agapé z Nového Sadu
 
Tradične sa na koncerte zúčastňujú zbory evanjelickej a.v., a rímskokatolíckej cirkvi zo Selenče. Na javisku nechýbali ani malí vinšovníci. Slavica Stredojevićová-Jefimija zo Sriemskej Mitrovice sa tiež pravidelne zúčastňuje na tomto koncerte. Repertoár všetkých účastníkov bol ladený v duchu nastavajúcich sviatkov. Diváci spokojní opúšťali sieň domu kultúry plní dojmov z toho čo mohli počuť a vidieť a na tento spôsob sa mohli duchovne pripraviť k nastávajúcim sviatkom.
 
foto
 
Zbor evanjelickej a. v. cirkvi Ozvena
 
Tento koncert prilákal veľký počet milovníkov duchovných piesní a zborového spevu. O technickú stránku sa postaral Božidár Ralbovský a program moderovala Mária Nosálová, členka Komorného zboru Zvony. Koncert finančne pomohli Pokrajinský sekretariát pre vzdelávanie, správu a národnostné spoločenstvá, Obec Báč, Miestne spoločenstvo Selenča a základná škola.
 
foto
 
Na záver všetci účastníci spoločne zaspievali Tichú noc
 
Na koncerte boli prítomní aj predstavitelia Obce Báč. Zásluha patrí určite všetkým, ktorí priložili ruky k organizácii koncertu ale najviac hlavnému koordinátorovi, ktorý nielenže organizačne prispieva ale nacvičí aj veľkú časť účinkujúcich zborov a to je PaedDr. Juraj Súdi. Organizátori koncertu na záver prisľúbili, že keď bude zdravia tak aj o rok bude takýto koncert v Selenči.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články