Vítajme v roku 2013

Vítajme v roku 2013
 
Viac ako 30 tisíc Novosadčanov privítalo Nový rok 2013 na centrálnom mestskom námestí. V programe vystúpili: skupina Viva Vox, Slobodan Trkulja, Vlado Georgijev a Sergej Ćetković. O pol noci sa prítomným prihovoril primátor mesta Miloš Vučević, ktorý mestu a obyvateľom poprial, aby sa našim Aténam v tomto roku vrátil starý lesk. Nevystal ani zo 10 minútový veľkolepý ohňostroj. Takmer všetci sme si vtedy zaželali, aby nám bolo lepšie. A bodaj by sa nám - už raz - tieto priania aj splnili.
 
foto
 
Podľa najnovšieho prieskumu až 60 percent obyvateľov Srbska dúfa a očakáva, že nový rok 2013 bude pre našu krajinu oveľa lepší. Zo 20 percent si však myslí, že bude horší a 15 percent si praje, aby bol aspoň rovnaký ako rok 2012.
 
To čo nás na začiatku roka aspoň trochu potešilo: väčší počet výrobkov odo dnes sa môže z Európskej únie dovážať bez cla. Sú to autá, biela technika, domáce spotrebiče, pneumatiky, hygienické prípravky pre domácnosť a iné výrobky širokej spotreby.
 
Čo sa nám to nie veľmi pozdáva? Veková hranica na odchod do dôchodku od prvého januára je zvýšená o 4 mesiace.
 
A čo je v tomto roku našou prioritou? Podľa slov premiéra Srbska Ivicu Dačića celonárodnou úlohou číslo jeden v tomto roku je zvýšenie natality. ??????!!!!! Povedal to Dačić na otváraní podujatia Ulica otvoreného srdca klope pre novorodencov – boj pre pôrodnice, ktoré dnes prebiehalo v Belehrade. Pri tejto príležitosti Ivica Dačić podčiarkol význam podporovania natality. V opačnom prípade hrozí, že v Srbsku sa počet obyvateľov rapídne zníži. Tiež povedal, že v našej krajine ročne umrie 110 tisíc osôb a narodí sa iba 70 tisíc.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články