Vojvodina na ITF Slovakiatour

Vojvodina na ITF Slovakiatour
 
V období od 24.01.2013. až 27.01.2013. Turistická organizácia obce Kovačica na stánku Turistickej organizácie Vojvodiny, predstavuje turistickú ponuku Kovačice, na veľtrhu cestovného ruchu v Bratislave, Slovenská republika INCHEBA - Hala B1 - stánok 311. Veľtrh ITF Slovakiatour je najdôležitejším veľtrhom cestovného ruchu na Slovensku.
 
foto
 
Kovačická obec chce pritiahnuť viac turistov zo Slovenska, ktorých by mohla zaujať slovenská kultúra, svetoznáme maliarske insitné umenie, rybolov, salaše, jazda na koni a fiakroch i osobitá veľmi sýta vojvodinská kuchyňa. Kovačická organizácia prišla je veľtrhu už štvrtý raz.
 
O vlaňajšom 18. veľtrhu a o účasti vojvodinských Slovákov na tomto medzinárodnom turistickom podujatí Ľudo Pomichal okrem iného napísal:
 
Z pohľadu komunít Slovákov žijúcich v zahraničí boli pre návštevníkov veľtrhu v mnohom inšpiratívne ponuky z Dolnej zeme, zo srbskej Vojvodiny. V dvoch stánkoch prezentovali turistické, kultúrne, etnografické a celkom prirodzene i gurmánske atraktivity zástupcovia turistických organizácií dvoch miest a zároveň i dvoch okresov s domicilom slovenské, keďže v oboch žijú Slováci s percentuálne výrazným zastúpením tamojšieho obyvateľstva ako národnostná menšina – Kovačice a Báčskeho Petrovca.
 
Do Báčskeho Petrovca nelákajú iba „klbásy“
 
Báčsky Petrovec, obec v južnej časti Báčky, vzdialená iba 24 kilometrov od Nového Sadu, sa v slovenskom povedomí v kontexte vysťahovalectva na Dolnú zem spomína už od roku 1745, keď sa tu usadili prvé slovenské rodiny. Vďaka národnému uvedomovaniu sa generácií Slovákov sa tu po stáročia rozvíja jazyk, vzdelanosť, kultúrne dedičstvo i tradičné hodnoty v subkultúrnom slovenskom duchu.
 
Vďaka žičlivému prostrediu a spriaznenej atmosfére v Srbsku voči autochtónnej slovenskej národnostnej menšine čoraz viac vchádza dianie v Báčskom Petrovci a následné trvalé kultúrne odkazy a hodnoty aj do povedomia verejnosti na Slovensku. Nie div, že na vzrastajúci záujem Slovenska o svojich krajanov na Dolnej zemi reagujú v kontexte podnikateľského úsilia a služieb v cestovnom ruchu aj Slováci v Báčskom Petrovci.
 
Čaro insitného kumštu dominantou Kovačice
 
Kovačica je v spomínaných súvislostiach obcou, v ktorej je slovenčina stále živá. Jej obyvatelia si permanentne uvedomujú svoju jedinečnosť. A tak i preto mnohé ich aktivity prezentujú obec s jej svojskou atmosférou, ktorá zachováva jej roľnícky charakter a dbá na vzácnosť tradícií. Nepochybne k nim v ich kultúrnom prejave patria diela preslávených kovačických predstaviteľov insitného maliarstva a v súčasnosti hojne navštevované dve galérie insitného maliarstva – Galéria insitného umenia v Kovačici a súkromná Galéria Babka.
 
Ak navštívite Slovákov – našich krajanov v Kovačici, pokocháte sa okrem iného fantáziou farieb, výjavov a nadčasovosti emotívnosťou ladených umeleckých výjavov.
 
Viac na:

Komentárov  

0 #2 Pavel Balaz 2013-01-28 16:27
Zdravím pán Baláž.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 PozdravPavel Balaz 2013-01-28 16:26
Zdravím pán Baláž.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články