Fond na podporu Slovákov?

Fond na podporu Slovákov?
 
Z ÚSŽZ informujú o prvej tohtoročnej zahraničnej ceste predsedu Igora Furdíka, ktorý 24.-26. januára 2013 pobudol medzi vojvodinskými Slovákmi. Bezpochyby, sme dôležití, ale... - zdá sa - sme aj nanajvýš problematickí. Najpálčivejším problémom je zrejme realizácia projektu Múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci. O tom sa za zatvorenými dverami rokovalo v Novom Sade v NRSNM. A podľa slov predsedu Furdíka, ako aj na základe kratšej správy zverejnenej na portály NRSNM, peniaze, ktoré už ÚSŽZ schválil a aj vyčlenil – ide o 200000 € - budú musieť čakať lepšie časy. Z ÚSŽZ tiež upozorňujú, že je zajtra posledný deň na podávanie žiadostí o dotácie.
 
foto
 
Z piatkovej schôdze v NRSNM (Foto www.rada.org.rs)
 
Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Igor Furdík navštívil Nový Sad, Báčsky Petrovec a Kovačicu. V NRSNM rokoval o aktuálnej, pálčivej a nejasnej otázke rekonštrukcie budovy starého chmeľového skladu v Báčskom Petrovci pre potreby Múzea vojvodinských Slovákov. Vzhľadom na neriešenú reštitúciu, príliš drahú rekonštrukciu (600000-700000 €) a zrejme aj zastavený prílev druhej časti prostriedkov z našich republikových zdrojov, Igor Furdík navrhol ako alternatívny variant výstavbu úplne nového a lacnejšieho objektu. Keďže sa však prvé práce na rekonštrukcii budovy niekdajšieho chmeľového skladu už urobené a určité peniaze aj strovené a ako uvádza portál NRSNM „na záver dlhej a konštruktívnej diskusie bolo dohodnuté, že sa s realizáciou rekonštrukcie budovy začne s prostriedkami, ktoré na tento účel vyčlení Ministerstvo kultúry Republiky Srbsko a prostriedky, ktoré vyčlenil ÚSŽZ, budú deponované do 01. marca 2014 a po vypršaní lehoty na podanie žiadostí o reštitúciu budú uvoľnené.“
 
Celý článok tu:
 
Viac o podpisovaní zmluvy o spolufinancovaní rekonštrukcie múzea v auguste 2011, ktorou sa srbská a slovenská strana zaviazali vyfinancovať projekt v troch fázach, a to v rokoch 2011, 2012 a 2013, keď by mal byť, pod záštitou Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, aj ukončený.
 
Viac tu:
 
Igor Furdík navštívil aj Kovačicu, kde rokoval o rekonštrukcii ďalšieho nášho významného múzea: Domu Martina Jonáša. Skonštatoval, že sú práce na tomto múzeu už v pokročilejšej fáze a „v lepšom stave“ a dodal, že by sa v marci malo začať s rekonštrukciou a jej ukončenie možno očakávať na rok, pri príležitosti nedožitých 90 rokov Martina Jonáša.
 
Predseda ÚSŽZ sa v Petrovci stretol s Katarínou Melegovou-Melichovou, predsedníčkou Matice Slovenskej v Srbsku a Pavlom Marčokom, predsedom Obce Báčsky Petrovec.
 
V Petrovci, v matičnom ústredí hovoril o vyhliadkach možnosti celkovej podpory Slovákov vo Vojvodine a to vytvorením fondu určeného na podporu Slovákov v Srbsku. Ozrejmil, že o tom hovoril s prezidentom Srbska Tomislavom Nikolićom počas jeho nedávnej návštevy Bratislavy a podotkol, že by fond predstavoval „vratku dlhu Srbska Slovensku“.
 
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+6 #3 pozorovateľ 2013-02-12 03:33
Mňa zaujímajú nasledovné veci:
1. Prečo sa vôbec šlo do rekonštrukcie budovy skladu, keď sa vedelo, že má majiteľa, ktorý možmo bude požadovať sklad späť? Prečo sa nevie rozmýšľať dopredu?
2. Či bude a kto bude zodpovedať pre to, že sa strovili peniaze na plán (a možno ešte niečo) pre budovu, ktorá má riziko, že bude vrátená majiteľovi?
3. Prečo nám musí niekto iný prísť povedať, že s cudzími peňazmi sa nehospodári len tak naľahko?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 re: krásnejajaj 2013-02-01 07:12
Pre niekoho nebola, ale ani to nie je dôležité, NRSNM aj tak cenzuruje všetko, HL je príklad tomu...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 krásnea 2013-01-31 00:10
A prečo schôdza bola zatvorená...?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články