Turbulencie

Turbulencie
 
Netreba robiť z komára somára, ale samozrejme, netreba ani odvracať hlavu. V predminulej noci neznámi páchatelia rozbili v Novom Sade tabuľu s názvom Slovenského kultúrneho strediska Pavla Jozefa Šafárika na ulici Vuka Karadžića, vedľa slovenského evanjelického kostola. Jedna rozbitá tabuľa viac-menej, - nemusí to ani predstavovať problém, ale.... Tiež v predminulej noci v Bečeji skupina výtržníkov zaútočila na skupinu mladých ľudí maďarského národnostného spoločenstva a troch zranila. Podobný prípad hlásia aj z Temerínu. Včera v Novom Sade, v ďalšom incidente bola použitá aj strelná zbraň. Polícia pátra po páchateľoch.
 
foto
 
Aj začiatok neslávnych 90-tych rokov bol,- dnes to už všetci vieme,- tak režírovaný, aby vypukol v multietnickej a krotkej Vojvodine. Tuná je snáď najjednoduchšie rozvíriť hladinu. A najľahšie je využiť či vskutku zneužiť mladistvých.
 
Či sa skutočne hodlajú zopakovať podobný scenár?
 
Kto?
 
Nepokoje takéhoto druhu nikdy nepodpaľujú svedomití občania, obyčajní ľudia, robotnícka trieda, pracujúci, teda tí čo v našej krajine málo majú, a takých nás je drvivá väčšina, lež tí čo im nikdy nebude dosť vlastného bohatstva, vlastnej slávy, vlastnej moci... a tí čo za posledné štvrťstoročie napáchali všeličoho zlého na týchto našich, vždy nejako opakovane periodicky, turbulentných priestoroch.
 
Nepokoje potrebujú, aby aj ďalej pod rúškom anarchie mohli loviť v mútnej vode, legalizovať všetko nelegálne, bohatnúť do neslýchaných hraníc...
 
Čoraz hlasnejšie na to upozorňujú a zúfalo volajú o pomoc tí, čo je budúcnosť pred nimi:
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články