Či riskovať s Yuniriskom?

Či riskovať s Yuniriskom?
 
Viacročná sága o výstavbe prevádzky podniku Yunirisk v Kovačici pokračuje. Občania tejto dediny insity ale aj banátski poľnohospodári z okolitých osád, vyšli do ulíc, aby ešte raz povedali „nie“ nebezpečnému odpadu v blízkosti ich záhrad. V hlavnej kovačickej ulici, pred miestnym spoločenstvom od stredy premávka je znemožnená, blokuje ju poľnohospodárska mechanizácia. Účastníci protestu sú rozhodní zotrvať v proteste do splnenia požiadavky - zastavenia výstavby továrne na spracovanie nebezpečného odpadu.
 
foto
 
Včera sa prítomným prihovorili aj predstavitelia lokálnej samosprávy, ktorí zdôvodňovali situáciu, no hovorili aj tí, ktorí prišli kovačičanov podporiť – z Padiny, Crepaje, Debeljače, Banátskeho Nového Sela, Botoša...
 
foto
 
Podpredseda kovačického obecného zhromaždenia ohlásil schôdzu s delegátmi až na 14-ty február. Protestujúci občania však povedali, že v proteste zotrvajú kýmkoľvek sa neodstúpi od výstavby Yunirisk prevádzky.
 
foto
 
V týchto dňoch aktívne protestovali najmä poľnohospodári, členovia združenia Banatski paori, ktorí mechanizáciou zablokovali hlavnú kovačickú ulicu. Tvrdia, že nejde o politiku, lež o zdravie.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články