Pohreb

Pohreb
 
Jednoduchá, klasická tragikomédia o medziľudských vzťahoch, lakomstve a peniazoch. Jasné, zrozumiteľné až naivné a mierne erotické scény vyvolávali búrlivý smiech. Deväťčlenný herecký súbor kulpínskych ochotníkov si na včerajšej premiére Pohrebu práve tou jednoduchosťou získal obecenstvo. Za asi pol druha hodiny ho aj celkom dobre pobavil s jasným odkazom: so smrťou sa netreba zahrávať. To aj samotná Smrť z predstavenia celkom jasne zdôraznila a upozornila dokonca aj obecenstvo, že s ňou netreba žartovať.
 
foto
 
Predloha Pohreb súčasného slovenského autora Ivana Holuba v réžii Alexandra Baka je totiž plná jednoduchého humoru ale aj trpkého pocitu sklamania, že aj medzi najbližšími je prítomná ľudská zloba a chamtivosť. Efektný záver s dymom, svetlom a hudbou predstavoval peknú bodku na predstavenie.
 
foto
 
Herecký tím, aj keď bol oslabený, - chýbali v ňom niekoľkí osvedčení herci, - predsa úspešne zvládol úlohu a s potešením treba poznamenať, že kýmkoľvek v Kulpíne budeme mať takýchto divadelných nadšencov, ochotníctvo si zachováme na vysokej úrovni. Všetci sa úspešne vžili do úloh a podali, v mnohých prípadoch až skvelý výkon. Ojedinele, menšie viaznutie bolo cítiť iba pri výslovnosti niektorých spisovných slov, čo ani neprekvapuje, keďže sa tu u nás tie slovká bežne používajú v mäkkšej podobe.
 
foto
 
V predstavení hrali a prítomných v plnej sále kulpínskeho domu kultúry (trochu vynoveného a trochu vykúreného) aspoň na chvíľu vytrhli z bežnej psychickej záťaže herci: Ján Chalupka, Katarína Kolárová, Vlastislav Zelenák, Anna Zelenáková, Michal Fehér, Ján Trpinský, Viera Dorčová – Babiaková, Mária Koruniaková a Alena Chalupková.
 
foto
 
Úspešný staropazovský herec a režisér Alexander Bako s množstvom najvyšších uznaní v ochotníctve tak za herectvo ako aj réžiu, si pre tento v poradí tretí Pohreb, ktorý režijne stvárnil, zvolil čierno-bielu farbu a do nej odial tak hercov ako aj scénu. Javisko predĺžil o vysunutú dráhu vedúcu stredom k obecenstvu, čím hercov vcelku pôsobivo priblížil k publiku.
 
foto
 
Hudba: Michal Čiliak a Jaroslav Zima
Svetlo a zvuk: Miro Horvát a Petar Arsenović
Inšpicientky, šepkárky a krajčírske práce: Milina Ďuga - Krnáčová a Hana Zelenáková
Technická podpora: Daniela Čelovská
Lektorovala: Viera Dorčová - Babiaková
Desing a Photo: Andrea Čiliaková
 
Predstaveniu zaželajme veľa repríz zahraných predovšetkým na potešenie divákov.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Guest 2013-02-17 13:04
mame nadej že predstavenie uvidime aj v Petrovci.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články