Juraj Ribay 1812 – 2012 – Život a dielo

Juraj Ribay 1812 – 2012 – Život a dielo
 
Juraj Ribay, teológ, spisovateľ, jazykovedec, etnograf, publicista a zberateľ, významne prispel k nášmu kultúrnemu a duchovnému rozvoju. Narodil sa na Horniakoch a posledných 14 rokov života strávil na Dolnej zemi. V Savinom Sele (niekdajšej Torži), v nemeckom evanjelickom zbore, pôsobil v období 1798 - 1812. Tu aj umrel a bol pochovaný, avšak podnes nezistili kde sa nachádza jeho hrob. O tejto významnej osobnosti slovenských dejín, pri príležitosti dvojstého výročia úmrtia, dnes v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v Novom Sade prebiehala medzinárodná vedecká konferencia.
 
foto
 
Juraj Ribay sa narodil 27. marca 1754 v Bánovciach nad Bebravou – Dolných Ozorovciach na Slovensku. O jeho živote a práci už boli na Slovensku usporiadané dve vedecké konferencie, v rokoch 1994 a 2004. Táto dnešná mala pripomenúť a nanovo interpretovať jeho život a dielo, ale tentoraz predovšetkým to obdobie, ktoré je spojené s jeho pôsobením v Torži (Savinom Sele).
 
foto
 
foto
 
foto
 
Počas svojho pôsobenia v Torži Juraj Ribay býval na fare vedľa evanjelického kostola. Ruinovaný evanjelický kostol bol pred tromi rokmi venovaný Srbskej pravoslávnej cirkvi a v niekdajšej farskej budove v súčasnosti sídli Miestne spoločenstvo. Zajtra na tej niekdajšej farskej budove odhalia pamätnú tabulu venovanú Jurajovi Ribayovi.
 
foto
 
Na konferencii odznelo 14 referátov odborníkov z našej krajiny ale aj zo Slovenska, Česka a Maďarska. Úvodom ich privítala Milina Sklabinská, riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a prihovorila sa aj Anna Tomanová-Makanová predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a Ján Záhorec, zborový farár Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Pivnici, ktorému prislúcha aj filiálny zbor v Savinom Sele. Medzinárodnú vedeckú konferenciu pod názvom Juraj Ribay 1812 – 2012 – Život a dielo zorganizoval Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov v spolupráci s katedrou slovakistiky Filozofickej fakulty Univerzity v Novom Sade a katedrou slavistiky Filologickej fakulty Univerzity v Belehrade.
 
Príspevky budú publikované v zborníku.
 
Katarína Pucovská
 
O Jurajovi Ribayovi a vedeckej konferencii viac aj tu:

Komentárov  

+2 #3 Tana 2013-02-25 13:10
V čom je Váš problém pán Anonym? :s
Nahlásiť administrátorovi
-2 #2 Guest 2013-02-23 19:20
Bol som poctený, že som tam nebol... Stačí?!
Ináč, hrdý občania, sa v množnom čísle píše s obyčajným I, alebo i... Ako chcete, pán Ján...
Aj tak...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Výborné podujatieján 2013-02-23 10:41
Bol som poctený, že som sa zúčastnil tohoto podujatia ako poslucháč, lebo som mal hodne poznatkov o tomto vzdelancovi, ale až teraz mnohým bude jasnejšie o akú osobnosť je bohatšia naša národnosť na týchto končinách, a zvlášť budú, ba už i sú, hrdý občania Savineho Sela (vtedy Torža. J. G.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články