Veľká noc v Kulpíne 2013 / Ускрс у Кулпину 2013

Veľká noc v Kulpíne 2013 / Ускрс у Кулпину 2013
 
Siedme podujatie kulpínskeho Spolku vinohradníkov a vinárov Veľká noc v Kulpíne sa usporiada vo Veľkonočnú nedeľu 31. marca 2013 v priestore Poľnohospodárskeho múzea. V ten deň sa vyhlásia víťazi najlepších vín a klobás a v pokračovaní bude verejná degustácia oceňovaných vzoriek. Organizátor pozíva výrobcov, milovníkov a záujemcov zúčastniť sa na podujatí. Vzorky vín a klobás možno odovzdať 23. a 24. marca v kulpínskom Loveckom dome v čase 10:00-18:00.
 
foto
 
Záber z dnešnej schôdze Organizačného výboru vinárskej Veľkej noci v Kulpíne 2013
 
Predseda kulpínskych vinárov Michal Dovičin podčiarkol, že sa tohtoročné podujatie bude niesť v znamení 10-ročnice kulpínskeho Spolku vinohradníkov a vinárov.
 
Podujatie Veľká noc v Kulpíne sa prvýkrát usporiadalo v roku 2007. Za tieto roky toto atraktívne podujatie prerástlo lokálne rámce a dnes už má medzinárodný ráz a dobré meno medzi vinármi ale aj výrobcami chýrečných dolnozemských slovenských klobás.
 
Kvalitu vín tradične hodnotí medzinárodná odborná komisia a koštovka klobás a ich hodnotenie býva zverené tunajším expertom resp. výrobcom. Tí totiž najlepšie vedia akej chuti má byť tento náš chýrečný dolnozemský delikates. Záverečný program s vyhlásením výsledkov, kultúrno-umeleckými obsahmi a koštovkou sa usporiada vo Veľkonočnú nedeľu podľa Gregoriánskeho kalendára, ktorá v tomto roku pripadá na 31. marca. Program sa začne o 17:00 hodine a prebiehať bude v parku Dunđerskovho kaštieľa ako aj pivničných priestoroch.
 
foto
 
Archívny záber z vlaňajšieho podujatia
 
V súťažnej časti podujatia sa už roky pravidelne zúčastňujú výrobcovia vín zo Srbska, Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska, Chorvátska... Aj tohto roku organizátor očakáva vyše 100 vzoriek vín a vyše 30 vzoriek domácich klobás.
 
Viac o doterajších ročníkoch podujatia v osobitnom bočnom okienku z pravej strany: VEĽKÁ NOC V KULPÍNE / USKRS U KULPINU.
 
Uskrs u Kulpinu 2013
 
Povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, koji se ove godine slavi 31. marta, Udruženje vinogradara i vinara iz Kulpina organizuje VII manifestaciju "Uskrs u Kulpinu", odnosno ocenjivanje i degustaciju vina i kulena. Završni program će se održati u dvorcu Dunđerskih 31. marta sa početkom u 17:00.
 
Vina ocenjuju medjunarodne komisije a po rečima predsednika Udruženja vinogradara i vinara iz Kulpina Mihala Dovičina i ove godine, osim velikog broja domaćih, očekuju i uzorake stranih vina iz Hrvatske, Slovačke, Češke, Madjarske... Uzorke slovačkog vojvodjanskog kulena i kobasica na ocenjivanje u Kulpin donose domaćini iz brojnih vojvodjanskih slovačkih sela. Uzorke vina i kulena za ocenjivanje mogu se predati 23. i 24. marta u Lovačkom domu u Kulpinu
 
Šire o dosadašnjim manifeastacijama u zasebnom odeljku s desne strane: VEĽKÁ NOC V KULPÍNE / USKRS U KULPINU.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články