Vo svete výšiviek

Vo svete výšiviek
 
V Selenči prvá marcová nedeľa patrila etno sekcii, ktorá každoročne k 8. marcu -MDŽ prichystá pre občanov Selenče a okolia priliehavú výstavu a umelecký program venovaný tomuto sviatku. Členky etno sekcie tentoraz výstavu venovali výšivkám a pomenovali ju: Vo svete výšiviek. Výstava zapadla do programu osláv 255. výročia založenia osady, 30 rokov činnosti etno sekcie a 12 rokov jestvovania etno múzea v Selenči. Na výstave svoje práce vystavovalo viacej ako tridsať žien zo Selenče ale aj hostky z Báčskej Palanky a Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Boli to ručné práce, výšivky, vypracované rôznymi technikami, na rôznych materiáloch a rôznych úžitkových predmetoch. Presný počet vystavených exponátov sa organizátorky ani nesnažili zistiť, ale etno priestor bol malý na to aby sa všetok zoskupený materiál dostal svoj priestor na výstave. Hostky na výstave boli aj predstaviteľky spolku žien z Pivnice, ktoré nevystavovali svoje práce ale sa prišli iba pozrieť a podporiť svojou prítomnosťou výstavu v Selenči.
 
foto
 
Výstava bola otvorená v etno priestore domu kultúry, kde sa najprv prihovorila a o výstave sa zmienila vedúca etno sekcie Viera Strehárska, ktorá zároveň na výstave uvítala aj hostky, zoskupených občanov a predsedu MS Selenča Juraja Grňu. Domácim sa v krátkosti prihovorili aj hostky predstaviteľky hosťujúcich spolkov žien a tajomníčka Asociácie spolkov slovenských žien Mária Gašparovská. Odznel aj kratší umelecký program pozostávajúci z básní a hudby v ktorom účonkovali deti z predškolskej ustanovizne ako aj žiaci základnej školy. Týmto výstava bola otvorená a hostia sa presunuli do siene domu kultúry kde pokračoval umelecký program venovaný blížiacemu sa sviatku 8. marcu.
 
foto
 
Program moderovala Malvína Zolňanová a účasť v programe vystúpili malí recitátori, speváci, herci a tanečníci, žiaci základnej školy, predškolskej ustanovizne ako aj členovia detskej tanečnej skupiny Medovníček Kultúrno umeleckého spolku Jána Kollára . Pieseň zaspievala Leonóra Súdiová a zahralo i Trio Súdiovci. Báseň venovanú matkám prečítala hostka z Báčskeho Petrovca Anna Hansmanová. Režisérkou programu bola Viera Strehárska a na príprave programu sa podieľali vychovávateľky predškolskej ustanovizne Kolibrík, profesorky základnej školy, Ján Šimoni a Trio Súdiovci. Zvuk a svetlo mal na starosti Pavel Faďoš.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články