Čarovná niť v ruke ženy

Čarovná niť v ruke ženy
 
Kniha Čarovná niť v ruke ženy takmer vôbec nie je o výšivkárstve či iných ručných prácach. Avšak, s touto obľúbenou činnosťou väčšiny žien, s ktorou sa radi uvoľňujú a relaxujú, tesne súvisí, keďže je dokumentom o aktivistkách a aktivitách žien, ešte od roku 1921 zapojených do Spolku petrovských žien. V predslove monogafie jej hlavná a zodpovedná redaktorka Katarína Melegová - Melichová podčiarkuje, že petrovské ženy vyše 90 rokov zanechávajú trvalú pečať nielen na plátne lež aj v živote slovenského etnika vo Vojvodine. Jarmila Hodoličová na včerajšej prezentácii zhodnotila, že kniha predstavuje vzácny materiál v nedostatočne preskúmanej oblasti ženského aktivizmu.
 
foto
 
Takmer dvojhodinový večierok spevom otvorila ŽSS Spolku petrovských žien
 
Hneď na začiatku večierka členky Spolku petrovských žien spevom potvrdili, že je v činnosti ich združenia omnoho viac než iba výšivkárstvo, prednášky... Ženská spevácka skupina Spolku petrovských žien za hudobného sprievodu Zdenka Makovníka zaspievala totiž piesne Cez Petrovec tečie vodička a Tie petrovské zvony. Svoje bežné aktivity petrovské spolkárky dopĺňajú nielen novými formami - podmienečne povedané –zábavy (spevu), lež aj rôznorodej inej činnosti.
 
foto
 
Po hudobnom úvode nasledoval prívet. V mene Miestneho odboru Matice slovenskej (MOMS) v Petrovci, ktorý zorganizoval prezentáciu, v mene Matice slovenskej v Srbsku (MSS), ktorá knihu vydala a v mene Spolku petrovských žien, ktoré sa zaslúžili o to, že je kniha tak bohatá, prítomných privítala predsedníčka MSS a petrovského MOMS-u Katarína Melegová – Melichová.
 
foto
 
Predsedníčka petrovských žien Katarína Arňašová a Katarína Melegová – Melichová
 
Dr. Jarmila Hodoličová dlho rokov píše o ženskom hnutí a aktivistkách v našom prostredí. Na včerajšej knižnej premiére prečítala referát o ženách a začiatkoch ich organizovaného spolkového pôsobenia na týchto dolnozemských priestoroch.
 
foto
 
Jarmila Hodoličová
 
„Koncom 19 a začiatkom 20 storočia sa začala organizovaná aktivita žien na našich priestoroch“– uviedla profesorka Hodoličová a zhodnotila, že kniha Čarovná niť v ruke ženy predstavuje vzácny materiál, ktorý nám pripomenie význam ženy. Vyjadrila nádej, že knižka bude výzvou pre budúcich výskumníkov aby sa zapojili do tejto nedostatočne preskúmanej oblasti a dodala: „Som presvedčená, že bude šíriť posolstvo o životaschopných členkách a členoch petrovského spolku žien.“
 
foto
 
foto
 
Prvá časť knihy Čarovná niť v ruke ženy je venovaná začiatkom spolkovej činnosti o čom píše predovšetkým Katarína Melegová – Melichová a Jarmila Pálenkášová a tu je aj text Viery Benkovej o zakladateľke a prvej predsedníčke petrovského spolku žien Adele Greisingerovej. Novšie dejiny Spolku spracovali Anna Dudášová, Mária Gašparovská a Anna Hansmanová.
 
foto
 
foto
 
Predseda Báčskopetrovskej obce Pavel Marčok a predsedníčka Asociácie spolkov žien Viera Miškovicová vyjadrili potešenie, že taká vzácna kniha uzrela svetlo sveta
 
Texty z knihy čítali Miluška Anušiaková – Majerová, Nataša Rybárová a Hana Majerová a pesničky zaspievali Silvia Grňová, Milina Častvenová, Andrea Lačoková, Vladimíra Sabová a Jarmila Kolárová.
 
foto
 
foto
 
Knihu lektorovala Zuzana Medveďová – Koruniaková, ktorá si ženy z minulosti Petrovca a svoju matku uctila aj tým, že sa na prezentáciu obliekla do matkinho vyše 70 ročného kroja
 
Na záver večierka sa predsedníčka Spolku petrovských žien Katarína Arňašová poďakovala všetkým autorkám, ktoré sa podieľali na tvorbe knihy a najväčšiu vďaku vyjadrila predsedníčke MSS a petrovského MOMS- u Kataríne Melegovej – Melichovej, ktorá odviedla najväčší kus práce.
 
foto
 
foto
 
Monografia Čarovná niť v ruke ženy vyšla pri príležitosti 90. výročia organizovaného pôsobenia petrovských žien. Bohato je dokumentovaná fotografiami z archívu SPŽ a novšie fotografie poskytli Ján Diňa a Oľa Torday, ktorá je aj technickou redaktorkou. Kniha vyšla v náklade 500 výtlačkov ako druhý zväzok v edícii Matičné portréty a finančne ju podporili dva pokrajinské sekretariáty: Sekretariát pre vedu a technologický rozvoj a Sekretariát pre vzdelávanie, správu a národnostné spoločenstvá.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Carovna nit v ruke zenyZuzana Medvedova Koruniakova 2013-03-16 16:08
Dakujem Katke Pucovskej za pekny prispevok o premiere knihy. Prajem jej chut, silu a vela zdaru, aby aj nadalej informovala o vsetkych nasich dianiach.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Ľudmila B. Stupavská 2013-03-10 17:08
Blahoželám členkám Spolku petrovských žien aj v mene Spolku kysáčskych žien a prajem, aby sa tá čarovná niť v ruke ženy nikdy nepretrhla! :-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články