Mnohí z nás sa v myšlienkach dnes prechádzali za Zorana

Mnohí z nás sa v myšlienkach dnes prechádzali za Zorana
 
Mnohí v prechádzke aj priamo účinkovali. Podľa voľných odhadov v dnešnej pietnej prechádzke Belehradom, ktorou si viac kilometrový zástup uctil pamiatku na prvého demokratického premiéra Srbska Zorana Đinđića, účinkovalo 20 – 50 000 ľudí. Desaťročie ubehlo od jeho vraždy, avšak, zrejme, spomienka nebledne. Je to jasný dôkaz, že doteraz nik neprekonal Đinđićovo dielo a dokonca mohlo by sa aj uzavrieť, že sa Srbsko vtedy zastavilo a zostalo stáť, nepohli sme sa vari ani len o mačí máčik. Premrhané desaťročie...
 
foto
 
Niekto skonštatoval, že nebol Đinđić zavraždený, aby Srbsku bolo lepšie, lež práve naopak. A práve tak sa nám aj stalo a dodnes tak aj zostalo. Takmer 10 rokov našej demokracie nám prakticky iba strpčilo život. Vládnuca koalícia v čele s Demokratickou stranou (DS) nezložila skúšku. Nevedeli riešiť štátne otázky ale ani problémy vo vlastných radoch. Vnútrostranícke roztržky v DS o pár rokov spôsoboli odštiepenie časti členstva a vznik frakcie. V roku 2005 bola potom založená Liberálno demokratická strana (LDP), ktorá predtým kratšie pôsobila ako Liberálno-demokratická frakcia Demokratickej strany. Jej zakladateľom a dodnes aj jediným predsedom je Čedomir Jovanović, ktorý sa názorovo rozišiel s vtedajším predsedom DS a prezidentom Srbska Borisom Tadićom. Štiepanie zrejme neprospievalo ani jednej strane, čo si dnes, na 10. výročie atentátu na Zorana Đinđića, napokon uvedomili lídri, ktorí sa nachádzali v čele viac kilometrovej kolóny svojich, alebo skôr Đinđićových stúpencov. A na čele kolóny boli líder LDP Čedomir Jovanović, čestný predseda DS Boris Tadić a súčasný predák DS Dragan Đilas.
 
foto
 
Mnohí z kolóny nadšene pozdravili srdečné zvítanie týchto lídrov, avšak bolo aj takých, čo sa v duchu ba aj hlasno opýtali, či ich vôbec netrápi svedomie, že Zoran Đinđić životom zaplatil, aby nám bolo lepšie a oni, ako jeho politickí nástupcovia, nestúpali celkom v smere, ktorý Zoran určil, ba časom takmer úplne vybočili zo správnej cesty.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 Guest 2013-03-12 17:30
Desať rokov prešlo, prejde ešte desať, a Srbsko bude aj ďalej na dobrej ceste - do priepasti...
Hádam si len nemyslíš, že Mnohí chcú a potrebujú tých trošku Dobrých...?!
Dobrú noc, Srbsko...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články