Srbsko bez GMO, Báčsky Petrovec bez GMO

Srbsko bez GMO, Báčsky Petrovec bez GMO
 
GMO – geneticky modifikované organizmy na celom svete spôsobujú čoraz väčší rozruch. Ide hlavne o to, že genetická modifikácia môže mať zhubný dopad na prírodu, na človeka ba i na celé ľudské pokolenie. Ekologické hnutie Srbska na 21. marec – prvý jarný deň, organizuje preto celonárodné varovné zhromaždenie Pre Srbsko bez GMO proti legalizácii GMO v našej krajine. Uskutoční sa na plató pred Národným zhromaždením v Belehrade minútu pred 12:00 h. V Báčskopetrovskej obci politická strana Zelení srbska – hnutie pre Báčsky Petrovec sa tiež činí v tom smere a v utorok 12. marca 2013 obecnému predsedovi odovzdala deklaráciu o zákaze GMO na území Obce.
 
foto
 
Predseda hnutia pre Báčsky Petrovec Uroš Kutri a aktivisti Zelených Srbska
 
Zákaz o GMO na území svojich obcí už schválilo niekoľko obcí v Srbsku. Mapa, na ktorú si Zelení Srbska značia takzvané „zelené obce“, pred dvomi dňami takto vyzerala:
 
foto
 
Súčasné poznatky o vplyve GMO na ľudské zdravie nie sú dostatočné. Pri tvorbe GMO ide o neprirodzený zásah, ktorý by príroda v žiadnom prípade nepovolila. Ona zaiste vie prečo. V prírode sa totiž krížia, teda kombinujú gény iba blízko príbuzných druhov alebo jedincov v rámci rovnakého druhu. Genetické inžinierstvo však umožňuje prenášať gény i medzi úplne odlišnými druhmi, a meniť tak živé organizmy spôsobom, ktorý by v prírode nebol možný. Vedci napríklad v rámci výskumu vkladajú do DNA paradajok gény z baktérie, do jahôd gény z ryby a do ovocia gény ľudské. Takto vznikajú geneticky modifikované organizmy, ktoré bývajú označované skratkou GMO.
 
foto
 
V génoch je uložená informácia o stavbe každého živého organizmu a jeho fungovaní. Vložené cudzie gény môžu narušiť funkciu pôvodných génov, môžu byť v novom prostredí nestabilné alebo môžu fungovať inak, ako sa očakáva. A potom môžu vznikať aj neprirodzené tvary a „miešance“.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články