240 rokov Slovákov v Kysáči

240 rokov Slovákov v Kysáči
 
Kysáč v tomto roku jubiluje. Pri príležitosti osláv 240. výročia príchodu Slovákov do tejto našej dediny, v Kysáči sa od začiatku roka konajú rôzne podujatia. Oslavy by mali vyvrcholiť koncom roka. V novembri plánujú usporiadať prezentáciu Zborníka prác Kysáč 1773 – 2013 a usporiadať záverečný program. Mladý Kysáčan Pavel Surový, svetové meno v logo dizajne, svojej osade k narodeninám už vypracoval niekoľko emblémov.
 
foto
 
Pavel Surový, autor oficiálne najlepšieho brand dizajnu v Európe, s radosťou prijal úlohu vytvoriť emblém za 240 rokov Kysáča. Aby to mohol urobiť, začal skúmať dejiny a symboly, späté s jeho rodiskom.
 
„Zistil som že nás Slovákov v Kysáči a okolí zachovala viera a cirkev.“ Hovorí Pavel Surový a vysvetľuje, že sa pri pátraní sústreďoval na jednotlivé prvky zobrazené v symboloch Kysáča.
 
foto
 
„Motív ktorého som sa mohol chytiť bol etno motív Kysáčska ruža na zástere (keteni). Ide o kombináciu ruže a tulipána ako Kysáčka ruža.“ Vysvetľuje Pavel a dodáva, že vypracoval mužský a ženský variant tohto loga, čiže urobil ho v červenej ženskej farbe a v modrej mužskej farbe.
 
Keď už robil logá, nemohol sa vyhnúť ani tomu „vraniarskemu“.
 
foto
 
Black Crows Kysáčski Vraniari logo dizajn
 
„Taktiež, keďže Matica slovenská v Kysáči a futbalový klub Tatra majú symboly Slovenskej republiky vo svojich logách, za vhodné sa mi pozdalo, pri ruži zvýrazniť aj príchod Slovákov do týchto končín. Okrem toho, tulipán má ešte aj symboliku Vojvodiny ale aj ochranných rúk, ktorým vďačíme za to, že tu žijeme a kvitneme 240 rokov. “ Zdôvodnil Pavel Surový a ešte sa pochválil, že zistil aj to, že Kysáč mal v najstaršom erbe symbol 4 sŕdc v tvare ďatelinky, ktorý zmodernizoval a upravil aby bol estetickejší.
 
foto
 
Tento grafický element je na najstaršom kysáčskom erbe používanom pred vyše 200 rokmi
 
Katarína Pucovská
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články