Svetové majstrovstvá v ručnom sekaní trstiny

Svetové majstrovstvá v ručnom sekaní trstiny
 
V Bielom Blate včera prebiehali prvé Svetové majstrovstvá v ručnom sekaní trstiny. Súťažilo 17 dvojíc z Bieleho Blata, Gospodiniec, Utriny, Mužlje a Nového Bečeja. Podujatie zorganizoval miestny Turistický spolok, ktorý chcel takýmto spôsobom zachovať tradíciu a popularizovať trstinu ako prírodný stavebný materiál. Na súťaži prvé tri miesta obsadili dvojice z Bieleho Blata. Šampiónmi, čiže svetovými majstrami v ručnom sekaní trstiny sa stali Marton Kurunci i Janko Hrubík.
 
foto
 
Šampiónom poháre odovzdal minister poľnohospodárstva (Foto Isidora Barna)
 
Druhé miesto obsadila dvojica Paľo a Zlatko Haník a tretie Dejan Dvorský a Zlatko Sojak. Šampióni mali tú česť, že im poháre udelil minister poľnohospodárstva Goran Knežević.
 
Na podujatí sa zúčastnil aj pokrajinský tajomník pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť Miroslav Vasin. Podľa jeho mienky tieto zaujímavé majstrovstvá majú šancu prerásť na podujatie, ktoré sa zapíše do turistickej ponuky celej Vojvodiny.
 
foto
 
Súťažili starší ale aj mladší súťažiaci a toto sú tí najstarší (Foto Isidora Barna)
 
V Bielom Blate žije 1370 obyvateľov z čoho asi tretina dospelých sa určitým spôsobom zaoberá aj pestovaním trstiny. V minulosti trstinu spracúvalo miestne družstvo a dnes to robia šesť firiem.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články