Panská láska, ženská chuť a marcové počasie nie sú stále

Panská láska, ženská chuť a marcové počasie nie sú stále
 
Marcové počasie je tohto roku nanajvýš premenlivé. V prvé marcové dni sme sa začali tešiť jari. Teplom nás vtedy okrialo marcové slnko a dnes, v piaty kalendárny jarný deň, nás nato ochladil marcový sneh. Pranostika hovorí: Marcový sneh žnie chlieb. Dnešný deň - 25. marec – je podľa evanjelického kalendára Zvestovanie narodenia Krista Pána panne Márii. Presne o tomto dni ďalšia pranostika hovorí: Jaro zvestuje Zvestovanie, ale zimu ešte nevyháňa. Meteorológovia nás predsa tešia, že ju čoskoro vyženie. Veľká noc vraj bude slnečná a teplá. Zajtra a pozajtra ešte slabé sneženie, v druhej polovici týždňa vyjasnenie a v nedeľu opravdivá jar s teplotou 15-20 stupňov. Len aby sa predpoveď vydarila!
 
foto
 
Kulpín, 25. 03. 2013 kvety pod snehom
 
Jar od nás tohto roku trochu bočí. Ale, nielen od nás. Ani na Slovensku situácia nie je o nič lepšia a predpovede sa podstatne nelíšia od týchto našich. Pre celé Slovensko platí od dnešného večera od 18:00 výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Slovenskí meteorológovia taktiež avizujú postupné otepľovanie a topenie snehu v druhej polovici týždňa a cez víkend teplotu vzduchu na juhu nad 10 stupňov Celzia.
 
foto
 
Kvety po Kvetnej nedeli
 
V Maďarsku sa opakuje situácia spred desiatich dní. Dnes je totiž znovu doprava narušená a sneží od 11:00. Očakávajú tam až 15 centimetrov snehu. Severovýchodný vietor večer zosilnie a môže spôsobiť záveje, upozorňujú meteorológovia. Počasie dnes komplikuje situáciu aj na Ukrajine, v Rusku, v Británii... To čo v tomto pochmúrnom počasí hreje je nádej ale aj predpovede, že sa do celej strednej Európy koncom týždňa pravdepodobne vráti jar.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články