K Veľkej noci zdravíčko, klobásku, víno, vajíčko...

K Veľkej noci zdravíčko, klobásku, víno, vajíčko...
 
Záverečná časť siedmeho podujatia kulpínskeho Spolku vinohradníkov a vinárov Veľká noc v Kulpíne 2013 sa usporiadalo včera, vo Veľkonočnú nedeľu, v priestore Poľnohospodárskeho múzea. Predtým, vo štvrtok, odborné komisie zhodnotili vzorky 43 bielych vín, 29 čiernych a 8 ružových ako aj 61 klobás a včera, po vyhlásení výsledkov a kratšom kultúrno umeleckom programe, bola verejná degustácia oceňovaných vzoriek.
 
foto
 
V pivničných priestoroch Dunđerskovho kaštieľa
 
foto
 
Odznel aj kratší kulúrno-umelecký program
 
foto
 
Predseda kulpínskych vinárov Michal Dovičin podčiarkol, že je spokojný so záujmom o súťaž, ako aj s kvalitou vzoriek, predovšetkým bielych vín, s ktorých všetky získali medaily. Dodal, že sa tohtoročné podujatie nieslo v znamení 10-ročnice kulpínskeho Spolku vinohradníkov a vinárov.
 
foto
 
Foto Múzeum Vojvodiny
 
V ústrety Veľkej noci Múzeum Vojvodiny - Muzeálny komplex v Kulpíne, usporiadal pracovné dielne, v ktorých účinkovali žiaci 3. a 4. ročníka ako aj vyšších ročníkov ZŠ Jána Amosa Komenského.
 
foto
 
Foto Múzeum Vojvodiny
 
Dielne viedla Dragana Vujaklija, kustódka pedagogička Múzea. Výstavou vyfarbovaných vajíčok, ktoré vznikli v pracovných dielňach ozdobili pivničné priestory, v ktorých prebiehalo podujatie Veľká nov v Kulpíne 2013.
 
foto
 
Foto Múzeum Vojvodiny
 
Fotky z podujatia Veľká noc v Kulpíne 2013 / Uskrs u Kulpinu 2013 si možno pozrieť aj na webovej stránke Múzea Vojvodiny: http://www.muzejvojvodine.org.rs/?aktuelno/1,480
 
Povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, Udruženje vinogradara i vinara iz Kulpina, koje ove godine obeležava 10-godišnjicu od osnivanja, juče je priredilo završnicu sedme manifestacije "Uskrs u Kulpinu 2013".
 
Dve stručne komisije su u četvrtak ocenjivale uzorke 43 prispelih belih vina, 29 crnih, 8 ružičastih (rose) i 61 uzorak kulena a njihova javna degustacija je bila juče, posle proglašenja pobednika, u podrumskim prostorima kaštela kaštela Dunđerskih - Poljoprivrednom muzeju u Kulpinu.
 
Po rečima predsednika Udruženja vinogradara i vinara iz Kulpina Mihala Dovičina i vina i kuleni su izuzernog kvaliteta a to je potvrdio i član stručne komisije za ocenjivanje vina profesor Petar Cindrić.
 
Na ovogodišnje ocenjivanje u Kulpin uzorke vina su doneli proizvodjači iz opštine Bački Petrovac ali i vinari iz Erdevika, Temerina, Sremskih Karlovaca, Vranja... kao i iz Slovačke Republike.
 
Što se uzoraka kulena tiče, najviše ih je bilo iz slovačkih sredina.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články