Zajtra v Srbsku deň smútku

Zajtra v Srbsku deň smútku
 
Šesťdesiatročný muž zavraždil šesť mužov, šesť žien a dvojročné dieťa. K tragédii prišlo v dedinke Velika Ivanča pri Smedereve. Obeťami sú susedia a rodina podozrivého páchateľa. Páchateľ ich popravil dnes nadránom v spánku ranami do hlavy z pištole typu CZ 88 a neskôr sa pokúsil zavraždiť aj vlastnú manželku a seba. Obaja však prežili a v súčasnosti sa v ťažkom stave nachádzajú v miestnej nemocnici. Ide o najväčšiu masakru v novodobej histórii Srbska. Vláda Srbska vyhlásila 10 apríl za deň smútku, ktorý sa začne dnes o polnoci.
 
Strelca identifikovali ako Ljubišu B. Páchateľ najskôr zabil svojho syna, postrelil manželku a potom začal strieľať u susedov. Pokúsil sa aj o samovraždu. Podľa výpovedí jeho známych sa Ljubiša správal úplne normálne, nebol násilníkom a nerobil žiadne problémy. Dvanásť ľudí zomrelo na mieste, trinásta obeť podľahla zraneniam v belehradskej nemocnici. Medzi obeťami je aj 42-ročný syn a 83-ročná matka páchateľa, ako aj manželský pár vo veku 21 a 19 rokov spolu so svojím dieťaťom.
 
Ťažko zranená je aj 60-ročná manželka páchateľa. Muž bol podľa výpovedí obyvateľov dediny pokojnej a nekonfliktnej povahy. Miestne policajné zdroje informovali, že strelec pochádzal z usporiadanej rodiny, v trestnom registri nemal záznam a zbraň mal v legálnej držbe od roku 1981. Neexistujú záznamy o tom, že by trpel nejakou formou psychickej choroby. V 90. rokoch počas vojen sprevádzajúcich rozpad bývalej Juhoslávie bojoval v Slavónsku.
 
Podľa informácií denníka Blic prišiel minulý rok páchateľ o prácu spolu so svojím synom, s ktorým pracoval pre jednu slovinskú spoločnosť.
 
Motív masakry nateraz nie je známy.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články