Đurđevdan je...

Đurđevdan je...
 
Srbská pravoslávna cirkev a veriaci dnes oslavujú Druhú slávnosť veľkonočnú čiže Veľkonočný pondelok, ako aj sviatok Svätého Juraja známejší ako Đurđevdan. Oslava Svätého Georgija čiže Juraja alebo takzvaný Đurđevdan je jednou z najčastejších rodinných osláv (krsna slava) pravoslávnych Srbov. Patriarcha srbský Irinej za prítomnosti veriacich sa počas týchto významných kresťanských sviatkov zúčastnil na viacerých bohoslužbách.
 
 
Svätý Juraj je historickou osobnosťou, ktorá žila počas cisára Diokleciána, ktorý utláčal kresťanov. Juraj sa odvážne postavil proti zlu, ktoré spôsobil cisár Dioklecián. Postavil sa pred cisára a bránil kresťanskú vieru.
 
Svätý Juraj, čiže Đorđe, ktorý už ako 20-ročný sa stal tribúnom, cisárovi Diokleciánovi sa otvorene priznal že je kresťanom. Cisár Dioklecián Juraja preto prenasledoval a nakoniec zomrel ako mučeník. Motív boja s drakom (Sveti Gorgije ubiva aždahu) sa objavuje v legende o Jurajovi a umenie a poéziu najviac ovplyvnil práve tento motív.
 
foto
 
Juraj sa zobrazuje ako rytier na koni, ktorý doráža draka
 
Máloktorý svätý sa v celom kresťanskom svete ctí tak dávno ako sv. Juraj. Presných historických správ o jeho živote však nemáme veľa. Narodil sa zrejme v druhej polovici 3. storočia v Kapadócii na území dnešného východného Turecka. Niečo o ňom hovorí aj starobylá kniha s názvom „Zlatá legenda“:
 
„Podľa legendy pochádzal Juraj z významnej rodiny z Kapadócie (Turecko). Začal ako vojak a dotiahol to až na tribúna rímskeho cisára Diokleciána. Juraj sa stal kresťanom a preto mu nebolo ľahostajné, keď sa dopočul, že v jednom kráľovstve žije drak, ktorému ľudia denne obetujú dve ovečky, aby ich nechal na pokoji. Ale drak už zožral všetky ovce, a tak sa rozhodli, že miesto ovečiek mu musia dať za pokrm niekoho spomedzi seba. Boli veľmi zúfalí, ale toho draka sa aj veľmi báli. Preto vylosovali prvú obeť, ktorá mala zahnať hlad netvora. Nanešťastie lós padol na jedinú kráľovu dcéru. Obliekla si svadobné šaty a s plačom sa rozhodla obetovať za svoj ľud. Vtedy prišiel na svojom krásnom koni Juraj a v boji zranil draka svojou kopijou. Premohol ho a zviazaného ho priviedol pred zhromaždených obyvateľov. Sľúbil, že ak sa stanú kresťanmi, tak draka zabije, aby viac neubližoval kráľovstvu, v ktorom žili. V ten deň sa nechalo pokrstiť viac ako 15 000 ľudí.”
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 aSvaty Juraj 2013-05-18 21:33
Dobre prešlo, aj Tento Djurdjevdan,,, Pa to je krasno... Ideme ďalej...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články