Poznáte ma? a Michal Ďurovka

Poznáte ma? a Michal Ďurovka
 
...a v jasnej Noci múzeí sme v Báčskom Petrovci boli nielen bližší k našim predkom a vlastným a cudzím emóciám, ale tiež aj bližší k hviezdam. Okrem výberu fotografií z etnologickej fonotéky Múzea Vojvodiny, ktorý urobili Anna Séčová – Pintírová a Marijan Pavlov, v Galérii Zuzky Medveďovej bola vernisáž 14. samostatnej výstavy Kysáčana Michala Ďurovku. Pred budovou Slovenského vojvodinského divadla (SVD), v ktorom sa hrala Helverova noc, boli nainštalované teleskopy Janka Mravíka a Jaroslava Grňu a záujemcovia mali možnosť zahľadieť sa do zemského satelitu Mesiaca a celkom pekne sa mohla vidieť aj vzdialená planéta Saturn s jej mohutnou sústavou prstencov.
 
foto
 
Aj fotografia mladého manželského pára z Kulpína je vystavená v predsieni SVD
 
Výstava starých fotografií pod názvom Poznáte ma? je nainštalovaná v predsieni Slovenského vojvodinského divadla a realizovaná je v spolupráci Múzea Vojvodiny a Múzea vojvodinských Slovákov s cieľom prezentovať verejnosti fotografie z bohatého fondu vojvodinského múzea z rodinného života tunajších Slovákov.
 
foto
 
Pavel Čáni, Milina Sklabinská, Ivana Ilićová, Anna Séčová – Pintírová a Marijan Pavlov
 
Prítomných pozdravila riaditeľka SVD Ivana Ilićová a širšie o výstave sa zmienil riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov Palel Čáni a autorka Anna Séčová – Pintírová. Výstavu otvorila riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská.
 
foto
 
Najstaršia zachovaná fotografia Slovákov z Vojvodiny z konca 19. storočia
 
Prevažná časť fotografií je z prvej polovice 20. storočia. Expozícia predstavuje dôležité momenty v živote človeka, ako sú rodinné obyčaje, práce, spoločenské a obchodné momenty.
 
foto
 
Rodina zo Selenče (z roku 1920) a manželský pár s dieťaťom zo Starej Pazovy
 
foto
 
Prvá časť expozície je venovaná fotografiám detí
 
Druhá výstava, ktorú v rámci medzinárodného podujatia Noc múzeí otvorili v Petrovci, s 50 obrazmi prezentovala tvorbu afirmovaného akademického maliara mladšej generácie Michala Ďurovku. Pred slávnostným otvorením výstavy kysáčska mladá speváčka Ivana Vozárová nanajvýš emotívne acapella zaspievala Červené jabĺčko. V mene Múzea vojvodinských Slovákov a Galérie Zuzky Medveďovej početných hostí privítala Miroslava Blažićová.
 
foto
 
Foto Martin Pucovský
 
Riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov Pavel Čáni Michala Ďurovku pozdravil najprv ako svojho niekdajšieho žiaka a potom aj ako kolegu na jeho prvej samostatnej výstave v Petrovci. Ozrejmil, že tentoraz v Galérii Zuzky Medveďovej je nainštalovaná nekaždodenná výstava v duchu abstrakcie, ktorú si všímaví pozorovatelia môžu vysvetliť aj ako futuristické autoportréty. Dodal, že obrazy Michala Ďurovku korešpondujú so súčasnosťou, s realitou.
 
foto
 
Pavel Čáni, Michal Ďurovka a Vladimír Valentík (Foto Martin Pucovský)
 
Kurátor výstavy Vladimír Valentík nadchnuto hovoril o umení, ktoré treba vnímať predovšetkým emóciami. Povedal, že Michal Ďurovka na plátno prenáša svoje nálady a pocity, ktoré zažil v rôznych obdobiach a situáciách. Podotkol, že farby tu zohrávajú významnú úlohu a názov obrazu napovedá o podstate autorovho odkazu.
 
foto
 
Michal Ďurovka maľuje svoje city
 
- Expozícia pozostáva z 50 obrazov a ide o doposiaľ najväčšiu a najucelenejšiu samostatnú výstavu Michala Ďurovkovu, - povedal V. Valentík a dodal, že sa touto výstavou autor prvýkrát stretá so svojou tvorbou na ten pravý spôsob a zisťuje čo vskutku robil počas 15 rokov.
 
foto
 
Dynamickosť života a Myslím na Teba
 
Michal Ďurovka si zaspomínal na rok 1989 a gymnaziálne časy keď sa prvýkrát stretol s Galériou Zuzky Medveďovej a kedy sa rozhodol stať sa maliarom.
 
foto
 
foto
 
Mesiac a Saturn ako na dlani (Foto Jaroslav Grňa)
 
Teleskopy Janka Mravíka z Báčskej Palanky a Jaroslava Grňu z Kulpína aj v tohtoročnej Noci múzeí zvedavcom a záujemcom umožnili nakuknúť do temna vesmírnych šírav.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 Anna 2013-05-21 07:33
Dakujeme. Pozdrav do Pivnici!
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Anna 2013-05-21 07:32
Fotografie su z fototeky Muzea vojvodinskych Slovakov.Vystava je realizovana vdaka Komisie pre ochranu kulturneho dedicstva pre Narodnostnej rade slovenskej narodnostnej mensiny, ktora financovala celkovu realizaciu.

Vystava dostala pochvaly, co ukazuje na fakt,ze nam chybaju podobne vystavy.
Pozdrav!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 BlahoželámJán 2013-05-20 05:53
Navrhujem, aby boli digitalizované všetky fotografie Múzea, lebo sú mnohé z rozličných prostredí, boli by sprístupnené verejnosti a pôžitok pre mňa a iných bádateľov po predkoch. Ján Guba
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články