Deklarácia je iba zúfalým volaním o pomoc

Deklarácia je iba zúfalým volaním o pomoc
 
O včera schválenej Deklarácii o ochrane ústavných a zákonných práv Autonómnej pokrajiny Vojvodiny sa dňami neprestáva hovoriť. Aj keď sa ňou žiada iba uctievanie Ústavy, mnohí v tomto dokumente vidia narastajúcu priepasť medzi republikovou a pokrajinskou vládou. Sú tiež i náznaky čoraz výraznejších názorových rozdielov pri téme autonómie Vojvodiny v radoch republikových a pokrajinských demokratov. A nielen to. Niekto v deklarácii vidí aj pokus o osamostatnenie Vojvodiny.
 
Za schválenie deklarácie hlasovalo 75 poslancov vládnucej koalície, (Demokratická strana, Liga sociálnych demokratov Vojvodiny a Zväz vojvodinských Maďarov), kým proti návrhu bolo 21 poslancov opozície.
 
- Ak je niečo majetkom Vojvodiny, tak by ním mala nakladať Vojvodina, sama by si mala voliť aj verejných funkionárov a získavať z rozpočtu toľko prostriedkov, koľko jej zaručuje Ústava. Podčiarkol predseda pokrajinskej vlády a podpredseda Demokratickej strany (DS) Bojan Pajtić.
 
Na druhej strane predseda DS Dragan Djilas nedávno vyhlásil že je jasná politika tejto strany, keď ide o otázku autonómie Vojvodiny a decentralizáciu Srbska a že z toho dôvodu odkazy ktoré prichádzajú z radov Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny (LSV) nie sú dobroprajné. Mieril tým na vyhlásenie zástupcu predsedu LSV Bojana Kostreša, ktorý v nedávnom prejave v parlamente povedal, že by bolo dobre aby aj Vojvodina mala práva, ktoré dohodou s Prištinou získavajú kosovskí Srbi.
 
A podpredseda Ligy sociálnych Demokratov vojvodiny Djordje Stojšić vyhlásil že je ich strana ustarostená pre také vyhlásenie predsedu Dragana Djilasa. Zároveň zhodnotil, že je očividné jestvovanie rozdielov v stanoviskách Demokratickej strany vo Vojvodine a v ústredí v Belehrade a dodal že sa na základe takýchto vyhlásení môže uzavrieť, že je Djilas pripravený obetovať vojvodinskú autonómiu, aby sa priblížil aktuálnej vládnucej koalícii, čo sa môže veľmi zle odzrkadliť na budúcnosť pokrajiny.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články