Malý vavrín. Vavrínik

Malý vavrín. Vavrínik
 
V rámci osláv Dňa Petrovca 2013, Divadlo VHV štartuje s akciou Divadelný vavrínik. Cieľom akcie je, umožniť petrovskému obecenstvu a návštevníkom osláv, počas jedného víkendu oboznámiť sa s časťou našej najnovšej slovenskej divadelnej produkcie. Na tomto prvom Vavríniku vystúpia ochotníci z Pivnice, Starej Pazovy a Kulpína s predstaveniami: Doktorom proti svojej vôle, Babylon a Pohreb. Komplet lístkov stojí 300 dinárov a jednotlivo 150.
 
foto
 
 
Že prečo Vavrínik?
Divadlo VHV z Báčskeho Petrovca bolo zakladateľom a potom 43 rokov aj organizátorom nášho najvýznamnejšieho festivalu ochotníckeho divadla Slovákov v Srbsku, ktorý od roku 2010 má meno Divadelný vavrín. Prvýkrát prehliadka bola zorganizovaná v roku 1970 a prvé štyri ročníky spolu s detskou prehliadkou sa konali v meste vzniku, teda v Báčskom Petrovci. Potom sa už festival striedavo konal v Báčskom Petrovci, Starej Pazove a v Kovačici, alebo aj v niektorom inom prostredí. Hlavným organizátorom však zostalo divadlo VHV z Báčskeho Petrovca.
 
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktorá Divadelný vavrín zaradila medzi podujatia celomenšinového významu, v marci tohto roku, bez oboznámenia dovtedajšieho organizátora, podujatia presťahovala do Starej Pazovy. Organizáciu festivalu zverila staropazovskému SKUS h. Janka Čmelíka, s ktorým sa aj stala spoluzakladateľom Divadelného vavrína a Slovenskej prehliadky detskej divadelnej tvorivosti 3 x Ď. Podľa zdôvodnenia zverejneného na webovej stránke NRSNM, festivaly sa budú konať v Starej Pazove, lebo je tam “divadlo živé už 110 rokov a doposiaľ dalo veľký počet kvalitných režisérov a hercov”.
 
Oba festivaly tým získavajú nielen organizačnú, edukačnú, ale aj permanentnú finančnú podporu.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

-1 #4 organizátorMoje Meno 2020-10-28 22:03
" 43 rokov organizátorom nášho najvýznamnejšieho festivalu" ????
Neverím, že ste novinárka, ktorá si, pred tým, ako niečo napíše, údaje, ktoré dostatočne nepozná, neoverí. A to, kto (a kedy) bol organizátorom divadelných prehliadok, verím, že aj bez overenia viete, preto je, tuším, tento nesprávny údaj úmyselne napísaný. Chceli ste tým vyzdvihnúť jedno prostredie na úkor ostatných?
Nahlásiť administrátorovi
-1 #3 ba 2013-05-24 17:10
Nemám ani malý komentár...
VHV
Nahlásiť administrátorovi
-2 #2 RE: Malý vavrín. VavrínikGuest 2013-05-24 03:44
Naozaj choroba herca? Keď si sčítame 2 a 2 tak veľmi nás láka na uzáver, že Pazove niekto zakázal vystupovať na niečom, čo sa volá Vavrínik. Kto to videl, ísť proti srsti Rade a Ústavu, ako rebelantské VHV Petrovec?
Nahlásiť administrátorovi
-1 #1 RE: Malý vavrín. VavrínikVHV Petrovec 2013-05-24 02:54
Najnovšia správa

St. Pazova v Petrovci, v sobotu nebude vystupovať. Dôvod: choroba herca.

P.s. ak niekoho skutočne zaujíma kedy, ako a prečo vznikla 44. ročná Prehliadka, t.j. terajší Vavrín, nech ma skontaktuje...rád vysvetlím. Ešte jeden fakt. Divadlo VHV vzniklo, t.j. sa premenovalo zo Slovenskeho ústredného ochotníckeho divadla Petrovec v roku 1966 na 100 rokov divadla v Petrovci.
J.Černák
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články