Novinári so spomienkou na Vladimíra Dorču

Novinári so spomienkou na Vladimíra Dorču
 
“Nuž, vitajte medzi nami vážení novinári, vážení čitatelia, poslucháči, diváci a ostatní konzumenti špecialít z našej vojvodinskej novinárskej kuchyne. To, že nám niečo občas zahorí alebo úplne zhorí, často svedčí iba o tom, že sme okom či uchom pri ďalšom podujatí, stretnutí či inej udalosti, pre ktorú potom občas servírujeme aj nedovarené či nedopečené jedlo. Však odborná porota, ktorá hodnotila príspevky v rámci 4. ročníka novinárskej súťaže 2012 zahryzla aj do takých pochúťok...” Takto sa na dnešnom udeľovaní novinárskych cien a zároveň aj prezentácii humoresiek Vladimíra Dorču prítomným prihovorila dvojnásobná laureátka ceny ASN, tentoraz v úlohe moderátorky, Marína Chorvátová.
 
foto
 
Laureáti: J. Bartoš, A. Futíková, K. Melegová – Melichová a V. Dorčová - Babiaková
 
foto
 
Odborná porota v zložení Jarmila Pálenkášová, Vladimír Lenhart a Anna Jašková.takto rozhodla:
 
Cenu Vladimíra Dorču za najlepší príspevok z oblasti publicistiky emocionálneho typu, o ktorú sa uchádzajú profesionálni slovenskí novinári do 35 rokov, získala novinárka slovenskej redakcie Rádio-televízie Vojvodiny Anna Funtíková, za televízny príspevok Staviteľ Harminc.
 
Špeciálne uznanie si v tejto kategórii zaslúžila novinárka Rádia Petrovec Viera Dorčová Babiaková za príspevok Prístav bezpečia.
 
Najlepším príspevkom v kategórii profesionálnych slovenských novinárov nad 35 rokov života bol príspevok Ďuricove piesne zľudoveli. Cenu Jána Makana staršieho za najlepší príspevok z oblasti publicistiky emocionálneho typu si zaň zaslúžil novinár týždenníka Hlas ľudu Juraj Bartoš.
 
Špeciálne uznanie v tejto kategórii si zaslúžila autorka reportáže Príhody z Teleku Katarína Melegová Melichová.
 
 
foto
 
foto
 
Stálym partnerom súťaže Asociácie slovenských novinárov (ASN) je Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, ktorá podujatie aj finančne podporila a predsedníčka národnostnej rady Anna Tomanová - Makanová víťazom ceny aj udelila.
 
foto
 
foto
 
Večierok spevom spestrila Ivana Vozárová.
 
Slávnosť udeľovania novinárskych cien a prezentácia knižky novinára Vladimíra Dorču “Obrázky zo života manželského (...aj farebné)“ prebiehali v kulpínskom kaštieli. Za života do kaštieľa rád chodieval aj rytier pustého hradu Vladimír Dorča. Jeho humoresky do knižnej podoby zozbierala autorova dcéra Vladimíra Dorčová-Valtnerová. O knižke sa zmienil riaditeľ Novinovo-vydavateľskej ustanovizne (NVU) Hlas Ľudu Samuel Žiak a svojráznu recenziu knižky urobil dlhoročný hlasľudovský novinár Oto Filip. Úryvky z knižky prečítala staršia dcéra V. Dorču Viera Dorčová – Babiaková a Miroslav Babiak. Prihovorila sa aj manželka Vladimíra Dorču Jarmila, ktorá si so slzami v očiach spomenula na nebohého manžela. Dcéry Viera Dorčová - Babiaková a Vladimíra Dorčová –Valtnerová si na svojho otca zaspomínali v jeho štýle: aj humorne ale predovšetkým emotívne.
 
foto
 
V súvislosti s touto - po ôsmych rokoch ako odišiel - ôsmou knihou Vladimíra Dorču ešte jedna kuriozita. Knižka, ibaže s titulom „Brána sa nám ožrebila alebo farebné obrázky z manželského života“ bola dávnejšie pripravená do tlače a Jaroslav Čiep pre ňu napísal recenziu. Túto, dodnes nezverejnenú recenziu, si možno prečítať tu:
 
 
foto
 
Na záver večierka členky Spolku kulpínskych žien vo svojich priestoroch pod kaštieľom usporiadali pohostenie.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 aMartin 2013-05-31 17:01
Blahoželám odmeneným kolegom a na Vlada Dorču si stále v dobrom spomínam...
Martin Prebudila
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články