Vitajte v Hložanoch na 43. folklórnom festivale Tancuj, tancuj!

Vitajte v Hložanoch na 43. folklórnom festivale Tancuj, tancuj!
 
Sviatok ľudovej kultúry vojvodinských Slovákov sa priblížil. Zajtra 1. júna v Hložanoch vystúpi 30 súborov a 36 speváckych skupín a orchestrov. Koncert speváckych skupín a orchestrov je stanovený na 13.00, slávnostné defilé účastníkov 43. ročníka FF TT sa začne o 16.00, potrvá hodinu a potom bude nasledovať otvárací ceremoniál v amfiteátri festivalu. Na prvom koncerte tanečných súborov, ktorý sa začne o 17.30 vystúpi 16 súborov a na druhom (začiatok o 20.30 a TV prenos na RTV 2) vystúpi 14 súborov. Po druhom tanečnom koncerte bude nasledovať pol hodinový záverečný program, ktorý sa začne o asi 22:20 a po ňom sa vyhlásia víťazi.
 
 
Na festivale sa okrem našich tunajších slovenských predstaviteľov zúčastní aj 5 hosťujúcich súborov: Folklórny súbor Očovan, Očová zo Slovenska, slovenský súbor z Iloku, Chorvátsko, Folklóry ansámbel Vila z Nového Sadu, súbor rusínskych folkloristov z Djurdjova ako aj KUD Djuru Jakšića z Maglića.
 
V záverečnom programe vystúpia vlaňajší víťazi: Pivničania, Jánošíčania a Staropazovčania ako aj Očovan z Očovej.
 
foto
 
 
 
Kroje účastníkov bude hodnotiť etnologička Vlasta Vinkovičová a tance etnologička Anna Medveďová Gašková, Milorad Lonić, vedúci Folklórneho súboru Vila z Nového Sadu a Pavel Holík, umelecký vedúci a choreograf Folklórneho súboru Očovan z Očovej zo Slovenska. Porota, ktorá ohodnotí prednesy speváckych skupín a orchestrov bude pracovať v zložení Juraj Ferík, Jarmila Juricová - Stupavská a Jozef Vladimír Zifčák.
 
Na záver Festivalu sa udelia ceny: bronzová, strieborná a zlatá plaketa pre najlepšie spevácke skupiny, pre orchestre a pre tanečné súbory.
 
Laureát 43. Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj bude naším reprezentantom v nasledujúcom roku na Slávnostiach pod Poľanou v Detve.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články