42.Stretnutie pod lipami

42. Stretnutie pod lipami
 
V Kovačici sa včera na pravé poludnie stretli vzletovskí Rozletovci. Po obchôdzke mesta a návšteve Galérie insitného umenia, v gymnáziu Mihajla Pupina otvorili výstavu ilustrácii rozletovských autorov a potom na rad prišlo aj krásne slovo. Pod rozkvitnutými voňajúcimi lipami na nádvorí kovačického gymnázia na úvod zaznela trúbka Miroslava Poničana z Kysáča. Prítomným sa najprv prihovoril hostiteľ tohtoročného stretnutia, riaditeľ kovačického gymnázia Pavel Rohárik. Slova sa ujala aj podpredsedníčka Rady Miestneho spoločenstva Kovačica Zuzana Lenhartová, tiež šéfredaktor časopisu Vzlet Stevan Lenhart.
 
foto
 
Ilustrácie Vladimíra Mikuša a verše Svetlany Gaškovej najviac zapôsobili
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
O pôžitok z krásneho slova sa postarali rozletovskí autori z Kovačice, Padiny, Kysáča, Selenče a Báčskeho Petrovca. Náladu správne ladilo hudobné dueto Kristián Hekeľ a Daniel Válovec, nevystal ani rozhovor s afirmovaným spisovateľom, tentoraz to bol Martin Kasarda zo Slovenskej republiky. Proti júnovej páľave sa postavili a mini koncertom bojovali kapely Oluja a Omnipotence.
 
foto
 
foto
 
Rozletovských autorov tak poézie, ako aj výtvarných diel hodnotili dve poroty, literárna porota v zložení Zuzana Čížiková, Eva Taubertová a Andrea Speváková. O výtvarných prácach rozhodla porota v zložení Elena Tomášová, Pavel Koza a Marína Bírešová.
 
Podľa slov literárnej poroty, vynikli dve Kysáčanky. Vlaňajšia laureátka Rozletov Ivana Vozárová, tiež Svetlana Gašková. Gaškovej tvorba je iná, otvára nové problémy, nové témy, uvažuje, tvorí tak trochu revoltovane a stúpa čitateľom do svedomia… Práve pre takýto autorský postoj, ktorým sa Svetlana Gašková líši od ostatných autorov, stala sa tohtoročnou nositeľkou Ceny Rozletov za poéziu.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Keď ide o výtvarné práce, podľa slov členov poroty, sú zaujímavé, rozmanité a vyspelé. Nanajvýš, každý autor zanechal dojem tak kvalitou ako i vlastnou pečaťou. Ilustrácie Vladimíra Mikuša z Kovačice však upútali najviac, predovšetkým grafickosťou, koloritom a originálnym rukopisom. Jeho tvorba priam komunikuje a práce ponúkajú nielen kreatívne riešenia, lež i rozprávky, stvárnené symbolikou, tvarmi, farbami. Práve preto si zaslúžil Cenu Rozletov za najlepšiu výtvarnú prácu v pozorovanom období.
 
Program moderovala Jana Kováčová z Padiny.
 
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články