255. výročie založenia Selenče

255. výročie založenia Selenče
 
Oslavný výbor v čele ktorého je Juraj Grňa na svojom poslednom zasadnutí spresnil program ústredných osláv 255. výročia založenia Selenče. Podľa rozhodnutia výboru ústredné oslavy by mali trvať tri dni a to od 28.- 30. júna. Program osláv sa začne v piatok 28. júna o 19.00 h divadelným predstavením žiakov základnej školy, členov divadelnej odbočky. Žiaci predvedú divadelnú hru Snežienka a sedem trpaslíkov. Taktiež bude aj výstava žiackych výtvarných prác na tému 255. výročia založenia Selenče. Organizátori odmenia najkrajšiu prácu na výstave. Po divadelnom predstavení bude nasledovať vystúpenie folklórneho súboru z Prešova zo Slovenskej Republiky.
 
foto
 
V sobotu 29. júna sa bude oslavovať od rána. Už o 11.00 h je naplánované dať Selenčanom na úradné používanie športovú halu. Bude totiž zorganizovaný prvý zápas v novej športovej hale. Okrem predstaviteľov lokálnej samosprávy na tomto zápase bude prítomná aj predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová , riaditeľ Fondu pre kapitálne vklady, ktorý financoval výstavbu športovej haly, tiež tu budú aj predstavitelia pokrajiny a to tajomníci pre šport, mládež a lokálnu samosprávu ako aj predstavitelia vykonávateľa prác na výstavbe športovej haly.
 
S oslavami sa bude pokračovať o 18.00 h keď v sieni domu kultúry bude spoločný program detských folklórnych súborov a to hosťujúceho detského súboru Pramienok z Liptovského Mikuláša a domáceho detského folklórneho súboru Pramienok, ktorý pracuje na základnej škole. Úspešná družba týchto dvoch súborov pretrváva už 17 rokov.
 
O 20.00 h bude otvorená samostatná výstava akademického maliara Miška Bolfa zo Selenče, ktorá je venovaná náboženským komiksom. Výstava bude v miestnostiach rímskokatolíckej cirkvi.
 
O 20.30 h. na nádvorí základnej školy bude rockový koncert, ktorý organizuje Mládežnícka asociácia Play zo Selenče. Na koncerte vystúpia skupiny Gama rej z Pivnice, Lude krawe z Báčskeho Petrovca, ZbogomBrusLi z Nového Sadu. A S:A:R:S z Belehradu ako aj domáca skupina Anded plus. Vstup na koncert je voľný.
 
Oslavy vyvrcholia v nedeľu 30. júna.
 
Už od 8.00 h ráno si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu náboženských komiksov , ktorá bude otvorená do 21.00 h.
 
O 15.00 h bude otvorená výstava v etno priestore domu kultúry, ktorú nainštalovali členky etno sekcie spolu s vedúcou sekcie Vierou Strehárskou. Výstava je pomenovaná Keď minulosť ožije. Okrem domácej etno sekcie na výstave svoje exponáty vystavia aj členky združenia žien z Kysáča, Padiny a Starej Pazovy. Bude to zároveň aj príležitosť osláviť jubileum, tridsiate výročie jestvovania etno sekcie . Oslavy jubilea budú pokračovať v sieni domu kultúry kde bude kratší umelecký program.
 
V popoludňajších hodinách na trávniku FK Kriváň sa stretnú domáce mužstvo a hostia FK Jánošík z Jánošíka. Zápas sa začne o 16.30 h.
 
Ústredné oslavy vyvrcholia večer o 20.00 h keď v dome kultúry odznie umelecký program venovaný selenčskému jubileu. Program bude pozostávať z piesní, tancov a recitácií.
 
Futbalový klub Kriváň sa už tradične zapája do osláv organizáciou medzinárodného futbalového turnaja, ktorý trvá dva dni. Tohtoročný turnaj bude 6. a 7. júla a na ňom sa zúčastnia dva tými z Česka, hostia z Báča a domáci futbalový klub.
 
Sprievodné podujatia venované jubileu budú pokračovať 7. júla umeleckým programom, keď sa Selenčanom predstaví folklórny súbor zo Starej Pazovy.
 
Tradičný Matičný turnaj v malom futbale o putovný pohár veľvyslanca Slovenskej republiky v Belehrade J.E. Jána Varša bude v Selenči 13. júla. Zápasy sa zohrajú na ihrisku FK Kriváň a začiatok turnaja je o 10.00 h.
 
Juraj Berédi – Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články