Deň Dunaja

Deň Dunaja
 
Na krásnom modrom Dunaji... Známy valčík rakúskeho skladateľa Johanna Straussa dnes si mnohí zatancovali. Niektorí aj pri Dunaji. Medzinárodný Deň Dunaja - 29. jún, je totiž sviatok, ktorý spája národy a ľudí žijúce v povodí tejto európskej rieky. Oslava na počesť rieky Dunaj sa usporiadala aj na jej brehoch v Hložanoch, kde miestne ekologické združenie Ekos zorganizovalo rad podujatí. Včera najprv usporiadali akciu úpravy zelených plôch vedľa cesty k Dunaju a dnešný deň sa už niesol v znamení hesla Vráťme Dunaju odňaté. Umelecká kolónia pod názvom Dunajský majster umenia bola určená predovšetkým žiakom. Deň Dunaja sa oslavoval aj na kanáli DTD v Báčskom Petrovci, kde dnes zakotvila jubilejná V. Regata vodami Vojvodiny.
 
foto
 
Foto Regata vodami Vojvodiny
 
Regata sa 8 dní plavila vojvodinskými vodami a za cieľ mala poukázať na krásy a význam predovšetkým vojvodinskej kanálovej siete. Účastníci regaty sa dnes okolo poludnia doplavili do Báčskeho Petrovca, kde oslávili Deň Dunaja súťažou vo varení rybacej polievky a paprikáša. Taktiež vyhlásili víťaza súťaže Kanaliána Džons, v ktorej pátrali po skrytom poklade.
 
foto
 
Foto Regata vodami Vojvodiny
 
Regata zajtra okolo poludnia vypláva z Petrovca a odchádza do Nového Sadu, kde je aj konečný cieľ tejto nevšednej nautickej avantúry vodami kanálu Dunaj – Tisa - Dunaj.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články