Obnovené či doplnené v Dobanovciach

Obnovené či doplnené v Dobanovciach
 
Desaťročnica obnovenia Miestneho odboru Matice slovenskej v Srbsku (MOMSS), prvé výročie nanovo vybudovaného Slovenského národného domu a prezentácia doplneného vydania publikácie Slováci v Srbsku z aspektu kultúry – to troje – obnovené či doplnené - bolo dôvodom zhromaždiť sa v Dobanovciach a obnoviť či doplniť si vedomosti o svojich slovenských koreňoch a nedeľný podvečer stráviť v príjemnom ambiente ešte vždy nového objektu, pri počúvaní slovenského slova a piesne v tomto prevažne srbskom prostredí.
 
foto
 
Privítanie hostí (Foto: SKOS Šafárik Dobanovce)
 
Miestny odbor MSJ (dnes MSS) v Dobanovciach bol obnovený v roku 2003 spolu s ďalšími miestnymi odbormi v prostrediach s národnostne zmiešaným obyvateľstvom: v Bajši, Ľube, Zreňanine a Višnjićeve. Odvtedy sa aj aktivita tamojších Slovákov rozhýbala a dnes sa Dobanovčania hrdia s novým Slovenským národným domom a s aktivitou, s akou sa môže pochváliť iba málo prostredí.
 
foto
 
Prítomných pozdravil predseda SKOS Šafárik v Dobanovciach Željko Čapeľa a na husliach zahral najstarší člen orchestra SKOS Šafárik báči Adam Kulík (Foto: SKOS Šafárik Dobanovce)
 
Rekapitulácia po prvom výročí Slovenského národného domu: za rok v dome mali 15.000 návštevníkov, usporiadali 70 akcií a podujatí, zorganizovali 30 výstav mimo svojho prostredia, rozprúdili aktivitu 17 sekcií, aktívov a združení a všetko to bolo možné dosiahnuť vďaka 150 aktívnym členom...Pri tomto poslednom čísle sa treba pozastaviť a poznamenať, že v Dobanovciach žije iba zo 200 Slovákov.
 
foto
 
V programe vystúpila dievčenská skupina SKOS Šafárik Dobanovce, ktorá zaspievala slovenské a srbské piesne (Foto: SKOS Šafárik)
 
Riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská predstavila činnosť Ústavu s osobitným prízvukom na druhé, doplnené vydanie publikácie Slováci v Srbsku z aspektu kultúry. Nové vydanie má 408 strán a v ňom sú spracované dve ďalšie prostredia: Savino Selo a Sriemska Mitrovica. V tejto knižke sa teda už možno dočítať o živote Slovákov v 36 prostrediach. O fotografiách a dizajne knižky sa zmienil autor najväčšieho počtu fotografií v knihe Michal Madacký ako aj dizajnér publikácie Đula Šanta. Kniha sa mohla aj kúpiť – stojí 2000 dinárov - a podľa slov Željka Čapeľu, dopyt bol slušný a predaných bolo 18 kníh.
 
foto
 
(Foto: SKOS Šafárik Dobanovce)
 
Na včerajšom večierku sa zúčastnil i predseda Zhromaždenia obce Surčín Stevan Šuša ako aj členovia obecnej rady, tiež aj podpredseda MSS pre Sriem Michal Baláž a ďalší členovia MSS, riaditeľka dobanovskej školy, viacerí umelci...
 
foto
 
(Foto: SKOS Šafárik Dobanovce)
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+4 #4 a 2013-07-02 19:37
A tak objavíme s údivom, že existujú tajuplné stavy, ktoré nás oplodňujú. Môžeme iba dýchať, keď sme s ostatnými spojený spoločným cieľom, ktorý je nad nami.

Antoine de Saint - Exupéry
Nahlásiť administrátorovi
-12 #3 ba 2013-07-02 19:36
A čo chceli tým poviedať, páni z Úradu...?!!!
Nahlásiť administrátorovi
+42 #2 Guest 2013-07-02 10:22
"Svojráznym uznaním za nezištnú a vytrvalú prácu v slovenskej komunite v Dobanovciach bolo aj udelenie knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry predsedovi KOS Šafárik Žeľkovi Čapeľovi, ktorý tak v tomto ako aj pri všetkých iných projektoch prispel k ich kvalitnej realizácii. ÚKVS pri tejto príležitosti odovzdal aj rad ďalších exemlárov knihy, ktoré od včera vlastní KOS Šafárik, ZŠ Stevana Sremca, Miestne spoločenstvo v Dobanovciach, tamojší MOMS, Zhromaždenie obce Surčín a iné ustanovizne."
ÚSTAV PRE KULTÚRU VOJVODINSKÝCH SLOVÁKOV
Nahlásiť administrátorovi
+42 #1 Guest 2013-07-02 10:18
"Príjemné chvíle s dobanovskými Slovákmi spríjemnila aj dievčenská spevácka skupiny SKOS Šafárika z Dobanoviec, ktorá zaspievala slovenské ľudové piesne, ale aj macedónsku a srbskú ľudovú pesničku. Ich vystúpenie okrem hudby predstavilo snáď aj tie najkrajšie charakteristiky tunajších Slovákov ako je láska k svojeti, ale aj rešpektovanie iných kultúr, s ktorými spolunažívajú. Týmto všetci prítomní poukázali na skutočnosť, že zástava európskej únie, ktorá je rovnoprávne vztýčená v tejto sieni spolu so srbskou zástavou a zástavou Slovákov v Srbsku, tam nie je iba na okrasu, ale že títo ľudia európskymi hodnotami doslova aj žijú."
ÚSTAV PRE KULTÚRU VOJVODINSKÝCH SLOVÁKOV
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články