Celocirkevné stretnutie spevokolov

Celocirkevné stretnutie spevokolov
 
Stretnutie evanjelických a.v. cirkevných spevokolov prebiehalo v nedeľu v Báčskom Petrovci a na ňom sa zúčastnilo 22 spevokolov z 18 prostredí. V druhej časti nedeľňajšieho programu nasledovala prezentácia CD Pánovi znej spev našej chvály cirkevného spevokolu z Báčskeho Petrovca, s ktorým jeden rok pracoval kantor Janko Siroma. Petrovský spevokol má toho času až 47 členov a v nedeľu, okrem masovosťou, zapôsobil aj šesťhlasným zaspievaním piesne Krásna vlasť. Krásne a mohutne znela i pieseň Nuž Bohu ďakujme, ktorú spolu s domácim spevokolom a za organového sprievodu Vladimíra Kopáčika zo Slovenska a petrovského orchestra trubkárov spievali všetci prítomní v kostole.
 
foto
 
Korunou úspešnej spolupráce Petrovského spevokolu a kantora J. Siromu je nové CD
 
Stretnutie spevokolov otvoril domáci farár Vladislav Ivičiak a po spoločnom zaspievaní piesne Verme v Boha Otca nasledovalo predstavovanie jednotlivých zborov. Na ukážku ponúkame hudobný mix niekoľkých spevokolov:
 
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Po prezentácii spevokolov, všetci prítomní pod dirigentskou taktovkou Janka Siromu spoločne zaspievali Nuž Bohu ďakujme
 
foto
 
Vladislav Ivičiak vyzval seniora Báčskeho seniorátu Vladimíra Valentu a biskupa SECAV v Srbsku Samuela Vrbovského prihovoriť sa prítomným
 
foto
 
foto
 
Nasledovala prezentácia jednoročnej nanajvýš úspešnej spolupráce kantora Janka Siromu a Petrovského spevokolu. Zároveň to bola aj ich rozlúčka, keďže Kovačičan Janko Siroma do Petrovca prišiel iba na jeden rok. Aj keď v zbore pôsobil krátko, po sebe zanechal hlbokú stopu. Korunou je CD, v poradí druhé, ktoré vydal tento spevokol a na ňom je 16 piesní, z čoho sú 3 hry na organe. Piesne upravil MgA. Janko Siroma, ktorý sa tromi skladbami predstavil aj ako organista. V troch pesničkách spevokol sprevádza trúbkové trio: Miroslav Poničan, Mgr. Vladislav Ivičiak a Slavko Marčok a v troch piesňach na husliach hrajú Marína Cerovská a Margaréta Benková.
 
Na ukážku ponúkame pieseň Halleluja, slávny svitol deň z nového CD Petrovského spevokolu.
 
 
foto
 
Petrovský spevokol – na pamiatku a na radosť po úspešnej prezentácii
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+1 #1 Anna 2013-10-02 16:26
Gratulujem vsetkym ucinkujucim.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články