Ako podporujeme školstvo?

Ako podporujeme školstvo?
 
Alebo: maďarským žiakom z maďarskej, rusínskym z vojvodinskej pokladnice a slovenským pomoc na Slovensku. Presnejšie: Maďarsko zabezpečí finančnú podporu pre 26.000 žiakov maďarskej príslušnosti žijúcich vo Vojvodine (vo Vojvodine Maďarov je 253.899). Keď ide o Rusínov, ktorých je vo Vojvodine 14.246, školenie žiakov a študentov tohto národnostného spoločenstva podporí Pokrajina. Pokrajinský premiér Bojan Pajtić prisľúbil pomoc v realizácii projektu na výstavbe internátu v Novom Sade pre rusínskych žiakov a študentov. Zdôraznil, že vláda Vojvodiny chce na takýto spôsob umožniť rusínskym žiakom a študentom kvalitnejšie podmienky vo vzdelávacom procese a vlastnom kultúrnom pozdvihovaní. Naši žiaci v čoraz väčšom počte odchádzajú na stredné a vysoké školy na Slovensko.
 
Slovenská republika podporuje takúto politiku a našim stredoškolákom a vysokoškolákom ponúka štipendiá predovšetkým v SR. Pomáha tak našim žiakom ale aj svoje školstvo. Tí študenti sa takmer spravidla, domov viac nevracajú. Teda, ubúda nás a bude nás čoraz menej. Podľa najnovšieho sčítania obyvateľstva počet Slovákov v Srbsku je takýto:
 
foto
 
Teda, najviac Slovákov je v Kovačickej obci, do ktorej patrí aj Padina, ktorá sa jediná v tomto školskom roku môže pochváliť s tromi triedami zapísaných prvákov do základnej školy (69 žiakov); dve triedy prvákov majú: Báčsky Petrovec (52), Kovačica (48), Kysáč (44), Selenča (31) a Stará Pazova (31) a po jednu slovenskú triedu majú: Pivnica (22), Kulpín (11), Hložany (8), a Aradáč (7); kombinované triedy sú: v Jánošíku, Silbaši, Erdevíku, Laliti, Bielom Blate, Slankamenských Vinohradoch (ZŠ Krčedin) a v Lugu (Susek).
 
Osobne si veľmi dobre sa pamätám na 4 triedy prvákov v Báčskom Petrovci. Generácia detí narodených v nie tak dávnom roku 1955 bola dokonca tak početná, že sa muselo utvoriť aj piate, takzvané „e“ oddelenie.
 
Vo Vojvodine ubúda rovnako tak aj počet Maďarov a Rusínov. Prečo je tomu tak a ako proces zastaviť- nad tým sa zamýšľajú vedúce osobnosti týchto národnostých spoločenstiev. Predstavitelia Národnostnej rady rusínskej národnostnej menšiny Slavko Rac a Djura Džudžar včera mali rozhovory s predsedom pokrajinskej vlády Bojanom Pajtićom. V rozhovoroch sa zamerali na možnosti ďalšieho zveľadenia položenia rusínskeho národnostného spoločenstva vo Vojvodine.
 
Premiér Pajtić prisľúbil pomoc s odôvodnením, že takáto snaha pokrajinského vedenia má za cieľ zachovanie identity rusínskeho spoločenstva v našej pokrajine. Predseda pokrajinskej vlády zároveň podčiarkol, že je podpora projektom na zveľadenie postavenia príslušníkov národnostných spoločenstiev v našej pokrajine prirodzená keďže sa tým zachováva multinacionálne jadro Vojvodiny.
 
Maďarsko sa rozhodlo rázne konať v smere zastavenia emigrácie a asimilácie a tak vyčlení prostriedky na školenie až štvrť milióna maďarských detí v Karpatskej nížine. Vo Vojvodine finančne podporí 26.000 detí, ktoré navštevujú výučbu v maďarskom jazyku – vyhlásila to dnes zástupkyňa štátneho tajomníka pre nacionálnu politiku Maďarska Zsuzsanna Répás. Počas dnešnej návštevy Subotice maďarská štátna tajomníčka povedala, že Maďarsko celkovo zabezpečí pomoc pre 250.000 tisíc detí v Karpatskej nížine, ktoré sa vyučujú po maďarsky.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články