Petrovčania na festivale tekvíc v Kikinde

Petrovčania na festivale tekvíc v Kikinde
 
Festival tekvíc, ktorý sa v Kikinde tradične organizuje pod názvom Dani ludaje, v tomto roku prebiehal v dňoch 10. - 13. októbra. V rámci štvordňového podujatia včera vyhlásili výsledky súťaže o najťažšiu a najdlhšiu tekvicu: najťažšia vážila až 258 kilogramov a najdlhšia dosiahla 252,5 cm. Včera prebiehal i Mini veľtrh podnikateľov na ktorom sa zúčastnili aj dve združenia z Petrovca a to Združenie podnikateľov a Zlaté remeslá.
 
foto
 

foto
 
Predsedníčka združenia Zlaté remeslá Anna Opavská a Anna Legíňová predstavili tvorbu občianskeho združenia Zlaté remeslá
 
Turistické podujatie "Dani ludaje" propaguje nielen turistické potenciály ale aj kultúrne hodnoty, tradíciu a kulinárske špeciality z Banátu. Na severe Banátu, v Kikinde sa tento festival tekvíc v tomto roku zorganizoval už 28 – krát..
 
foto
 
Hostí vítali Lala a Sosa
 
Na oslavu banátskej tekvice – ludaje sa Kikinda v týchto dňoch vyzdobila do farieb jesene a rozvoňala vôňou tekvice. Osobitný pôžitok pre labužníkov bol Banatski fruštuk - Banátsky fruštik a na ňom špeciality z tekvíc.
 
foto
 
Programátor Miloš Dinjaški zo Srbobranu do Kikindy priniesol najťažšiu tekvicu
 
foto
 
Kinderbal – karneval maskovaných škôlkarov
 
foto
 
Tekvicu- symbol jesene často využívame aj na jesenné dekorácie
 
Po srbsky tekvicu možno pomenovať tikva, dulek, bundeva alebo ludaja. Slováci pre ňu majú iba názov „tekvica“. Odborná literatúra ju však ďalej rozčleňuje na Tekvicu obyčajnú (Cucurbita pepo) Tekvicu veľkoplodú (Cucurbita maxima), Tekvicu špagetovú...Česi okrem výrazu “tekvica” používajú aj “tykev“ a slovenský dolnozemský jazyk pozná aj slovko „oláska“. V slovníku ho síce nenájdete, no v Petrovci toto slovko bežne používajú. Oláska je totiž tekvica, ale nie každá tekvica je oláska. Oláska je petrovský názov pre druh tekvice - veľká, guľatá, so sivobielou šupkou a oranžovou sladkou dužinou vhodnou na pečenie, na sladký oláskový rejteš -závin (ani „rejteš“ v slovníku nenájdete), na prípravu „oláskovníka“ a ďalších maškŕt. Ani kukuričné buchty sa bez olásky nezaobídu...
 
Katarína Pucovská
 
Recepty na jedlá z tekvíc si možno prečítať TU: http://zena.sme.sk/c/5578077/tekvica-symbol-jesene.html

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články