Nášmu Kysáču s láskou...

Nášmu Kysáču s láskou...
 
...a tiež aj Kysáčanom s láskou. Bývalým a súčasným. Do rámca celoročných osláv 240-ky Kysáča sa pripisuje i bohatá náplň podujatí počas minulého víkendu. Pri príležitosti 13. októbra Dňa oslobodenia Kysáča, pri pomníku v strede osady dôstojne vzdali poctu tým, ktorí zahynuli. Športové, spoločenské, kultúrne a kulinárske obsahy, ktoré nasledovali, boli už venované tak domácim Kysáčanom, ako aj cezpoľným a cezhraničným hosťom. Do konca mesiaca Kysáčania ešte oslávia 20. výročie spevokolu Glória EMC a 29.októbra Deň školy s odhalením pamätnej tabule prvému učiteľovi a usporiadajú Kysáčsky spevník a Festival Zuzany Kardelisovej.
 
foto
 
Pri pomníku sa prihovoril predseda Miestneho spoločenstva Ján Slávik (Foto: Ľudmila Berediová – Stupavská)
 
foto
 
Tým čo padli za slobodu, ale aj živým bojovníkom slová vďaky vyslovil čestný predseda MSS a predseda MO MSS Kysáč Rastislav Surový
 
foto
 
Detský spev a zvuky fujary venované padlým (Foto: Dom Matice Slovenskej Lučenec)
 
Priateľský zápas zohrala FK Tatra s FK Srbobran a Spolok kysáčskych žien usporiadal VIII. Deň kysáčskej sármy na ktorom nechýbali ani koláče od výmyslu sveta.
 
foto
 
foto
 
V pokračovaní nedeľňajšieho odpoludnia otvorili dvere dokorán nového spolkového - Ferkovho domu, v ktorom šikovné ženy nainštalovali priliehavú výstavu. Dom bude slúžiť aj ako Etno dom.
 
foto
 
foto
 
Foto: Spolok kysáčskych žien
 
Nevystala ani ľudová veselica pri podávaní sármy. V Galérii SND kysáčski výtvarníci ochotníci usporiadali 2. bienále - prehliadku svojej dvojročnej tvorby, ktorú si dnes obzreli žiaci základnej školy.
 
foto
 
Foto Anna Legíňová
 
Na oslavách 240. výročia príchodu Slovákov do Kysáča, spojených s oslavami oslobodenia obce a dňa Kysáčskej sármy sa zúčastnil aj Folklórny súbor Jánošík pracujúci pri DMS vo Fiľakove.
 
foto
 
Foto: Dom Matice Slovenskej Lučenec
 
Na záver koncertu Nášmu Kysáču s láskou, slovenský a srbský tanec Tancuj, tancuj a Užické kolo tancovali FS Vreteno pri KIS Kysáč, srbský FS Branka Radičevića a FS Jánošík z Fiľakova, čo na youtube zverejnil Ivan Klinko.
 
 
Podujatia, ktoré prebiehali v sobotu a v nedeľu 12. a 13. októbra spoločne zorganizovali Rada Miestneho spoločenstva Kysáč, Spolok kysáčskych žien, MOMS, Galéria SND, bojovnícka organizácia a FK Tatra.
 
Kysáčske oslavy budú pokračovať aj v novembri a decembri. V novembri je naplánované literárne pásmo, ktorým si pripomenú nedožité osemdesiatiny biskupa Andreja Berediho a usporiadajú aj galakoncert kysáčskych sólistov a ústredný kultúrno-umelecký program. V decembri by mala byť predstavená monografia o Kysáči.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 saky 2013-10-16 14:08
No to sa betari, zvlast ak vedia orehronsky dupka :0
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 J.K. \Vahan\ 2013-10-16 01:37
Nuž aj ja som z polovice, tej lepšej, po otcovi, "Vraniar" a z polovice, aj bývalý "Krutiar". Najlepšia kombinácia. Nie?
Pri týchto slávnostiach sa hádam niekto spamätal aj na mňa. Aspoň tie Zuzky, Marky, Anky (Katy tam neboli), alebo vzdialení bratranci a sesternice.
Gratulujem vám mojí "Detvania, Vraniari..." a dúfam, že sa ešte raz a naposledy uvidíme, ak nie "na moste", v Bystrici... aspoň v kostole). Veď som aj ja z rodu "Kresťanových".
Koho sa týka, ten vie aj kto sa vám ohlásil.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články