Panónska miniatúra/Panonska minijatura

Panónska miniatúra/Panonska minijatura
 
Združenie umelcov Dunav ARS a Galéria Babka Kovačica pozývajú na vernisáž obrazov Panónska miniatúra z kolekcie Galérie Babka Kovačica. Výstavu otvorí J.E. Ján Varšo, veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku a Dr. Marko Ćulibrk, generálny riaditeľ Spoločnosti Dunaj poistenie. Výstavu otvoria zajtra 28. októbra 2013 o 19. hodine v Dunajskom umeleckom výklade, foajé Spoločnosti Dunaj poistenie, Belehrad, Macedónska 4. Na nej bude predstavených 72 miniatúr 22 autorov insitného umenia z Kovačice a okolia. Výstava potrvá do 18. novembra 2013.
 
foto
 
„Zámerom výstavy je verejnosti prezentovať projekt Panónska miniatúra, ktorý bude 10. februára 2014 predstavený v Generálnom sekretariáte UNESCO v Paríži, 21. februára pri príležitosti Svetového dňa materinského jazyka v Kovačici, v apríli v Ríme a do konca roka 2014 v Bruseli.“ – ozrejmuje zakladateľ a majiteľ galérie Pavel Babka.
 
Výstava súčasne bude aj „na kolesách“, čiže vo vozidlách belehradskej mestskej prepravy, takže cestujúci budú mať možnosť aj takýmto spôsobom sa oboznámiť s dielami kovačických insitných maliarov. Táto „autobusová výstava“ potrvá do konca decembra , a vo vozidlách bude prezentovaných 63 obrazov 63 slovenských insitných maliarov v Srbsku. Ide o maliarov zaradených do nedávno publikovaného katalógu Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku – zbierka obrazov Galérie Babka z Kovačice, v ktorom je na jednom mieste predložených doteraz najviac slovenských dolnozemských maliarov, počnúc od najstaršieho Vladimíra Boboša, narodeného roku 1906, až po najmladšiu Saňu Stvorcovú, narodenú roku 1992. Katalóg si možno obzrieť TU: http://www.babka.rs/sk/index.php/knihy/16-slovenske-insitne-maliarstvo-v-srbsku-zbierka-obrazov-galerie-babka-z-kovacice
 
Galéria Babka bola v roku 2001 UNESCOm vyhlásená za svetové stredisko vydavateľskej činnosti insitného maliarstva.
 
Panonska minijatura
 
foto
 
U Dunavskom umetničkom izlogu u Makedonskoj ulici u Beogradu u ponedeljak, 28.oktobra, biće otvorena slika “Panonska minijatura” iz kolekcije galerije “Babka” u Kovačici.
 
Kako je vlasnik galerije Pavel Babka rekao Tanjugu, izložbu će otvoriti ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo i generalni direktor kompanije “Dunav osiguranje” Marko Ćulibrk.
 
Na izložbi će biti predstavljene 72 minijature 22 autora naivnog slikarstva iz Kovačice i okoline.
 
Izložba će trajati do 18. novembra.
 
Suština izložbe je da javnosti predstavimo projekat “Panonska minijatura” koji će 10. februara 2014. biti predstavljen u Generalnom sekretarijatu UNESCO u Parizu, 21. februara povodom svetskog dana maternjeg jezika u Kovacici, u aprilu u Rimu i do kraja 2014. u Briselu, rekao je Babka.
 
Izložba će istovremeno biti i na “točkovima”, u vozilima gradskog prevoza, tako da će Beograđani biti u prilici da vide dela slikara naivaca iz Kovačice. Ova izložba će trajati do kraja decembra, a u autobusima će biti predstavljena 63 dela 63 slikara slovačkih naivaca u Srbiji. Ovih 63 slikara je uvršteno i u katalog Словачко наивно сликарство у Србији - колекција Галерије Бабка Ковачица, koji je nedavno štampan a njegova elektronska verzija je objavljena na sajtu Galerije Babka: http://www.babka.rs/sr/index.php/knjige/14-2013-10-01-01-09-30
 
Galerija Babka je 2001. godine, u okviru Etno centra „Babka”, proglašena od strane Uneska za svetski centrar izdavačke delatnosti o naivnom slikarstvu.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články