V tejto vymyslenej noci mŕtvych

V tejto vymyslenej noci mŕtvych
 
V novembri si podľa našej tradície spomíname na zosnulých. V kalendároch nachádzame takéto označenie prvých dvoch novembrových dní: Všetkých svätých (Dušičky), Všisviat, Všicki svati, Zadušnice, Svih svetih, Dušni dan, Pamiatka zosnulých... Keďže však žijeme v komerčnej dobe, skomercializujeme všetko, aj to najsvätejšie. A tak, z posvätnej úcty voči zosnulým vzniká Halloween. Aj on je o mŕtvych a duchoch, avšak na úplne iný spôsob. Svätá stolica nazvala Halloween pohanskou oslavou teroru, strachu a smrti. „Kresťanstvo hlása evanjelium, teda radostnú zvesť. To je kultúra života, úcty k životu. Halloween propaguje kultúru smrti, temna, beznádeje,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Hovorkyňa Evanjelickej cirkvi na Slovensku Edita Škodová podčiarkuje, že evanjelici slávia Pamiatku zosnulých a pri tejto pamiatke ďakujú Bohu za zosnulých a za všetko dobré, čo od Boha prijali cez ich životy.
 
Člen externej komunity katolíckeho spoločenstva Koinonia Ján Krstiteľ Marián Koláček píše, že je Halloween ezoterickým výročím (ezoterizmus je realizovanie moci na niekom inom okultným spôsobom) a podľa neho dejiny ukazujú, že pod Halloweenom sa skrývali satanské rituály a obete. Tiež uvádza, že v našich dňoch satanisti praktizujú počas tejto noci ľudské obety.
 
Nespokojnosť s Halloweenom prejavujú na Starom kontinente aj stredné a staršie generácie vychovávané v duchu kresťanstva a to najmä z toho dôvodu, že ide o podstatne živšiu a zábavnejšiu alternatívu oproti našej skôr pietnej atmosfére týchto sviatkov. Keďže je Halloween pohanský sviatok, kresťanské cirkvi vyzívajú veriacich, aby sviatok Pamiatky zosnulých oslávili v kresťanskom duchu a nie ako halloween, o ktorom mienia, že zatieňuje podstatu sviatku Pamiatky zosnulých.
 
Súčasná doba je však taká aká je, prúdy zo Západu už tak ľahko nezastavíme. Od nepamäti ľudia cítili potrebu vybúriť sa a dopriať si zábavu - v minulosti si na to našli čas po zakončení tvrdých prác počas leta a v súčasnosti sa na zábava takmer vždy môže nájsť čas - preto ľahko preberajú aj takéto niekedy až extrémne hrôzostrašné zvyky a oslavy.
 
Či sme zástancami toho či onoho prúdu, tradičného či moderného, či už Halloween chceme oslavovať alebo nie, úctu k zosnulým si zachovávajme.
 
Katolícki veriaci 1. novembra na Všetkých svätých odchádzajú zapáliť sviečky na hroby svojich blízkych. V poslednom období už i v evanjelických kalendároch nachádzame 1. november označený ako Všechsvätých, aj keď si evanjelici Pamiatku zosnulých uctievajú 2. novembra a na hroby odchádzajú prakticky počas celého novembra. Pravoslávni veriaci v Srbsku majú tzv. zadušnice, ktoré pripadajú vždy v sobotu a sú podľa ročných období 4 v roku a vtedy navštevujú cintoríny.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Guest 2013-11-03 16:17
:-)
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2013-11-02 16:54
:-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články