Jánošícki Slováci po 190 rokoch...

Jánošícki Slováci po 190 rokoch...
 
...si zachovali slovenskú hrdosť a cítenie. Veď ide o dedinu hrdinského slovenského mena – Jánošíka. V sobotu si v tejto malebnej dedinke vo východnej časti južného Banátu bohatým programom pripomenuli 190. výročie príchodu Slovákov do osady. Ústredné oslavy prebiehali v popoludňajších a večerných hodinách a v rámci nich odhalili pamätnú tabulu na Základnej škole T. G. Masaryka, usporiadali prezentáciu knihy Prečo si sa mladá vydávala, v ktorej Martin Listmajer spracoval zvyky, obyčaje a piesne v Jánošíku a večer v Dome kultúry prebiehal folklórny galakoncert Slovenského kultúrno – umeleckého spolku Jánošík v réžii Kataríny Mosnákovej.
 
foto
 
Foto: Danijel Hudjec
 
foto
 
foto
 
Na začiatku programu k jubileu Jánošíčanom zablahoželala predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová. Nasledoval galaprogram, bohatý a vydarený a ktorý podľa slov choreografky a režisérky Kataríny Mosnákovej, bol korunou ich takmer dvojročnej práce.
 
foto
 
foto
 
V rámci dedinských osláv, počas celého dňa v jánošíckom chráme Božom bola otvorená výstava olejomalieb Aničky Jankovićovej, autorky oltárneho obraza, ako aj výstava gobelínov jej matky Anny Češkovej.
 
foto
 
Jánošík patrí do obce Alibunar. Slováci sa do osady nasťahovali roku 1823 prevažne z Nitrianskej a Novohradskej župy. Toho času ich v Jánošíku žije asi tisíc.
 
Oslavy finančne podporili: Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Bratislava, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, Obec Alibunar a Miestne spoločenstvo Jánošík.
 
Katarína Pucovská
Foto: Danijel Hudjec

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články