DESAŤDŇOVÉ DIVADELNÉ HODY V PIVNICI

dida
 
DESAŤDŇOVÉ DIVADELNÉ HODY V PIVNICI
 
Prehliadka slovenských vojvodinských divadelných súborov sa v tomto roku zorganizuje v Pivnici a prebiehať bude paralelne s divadelným festivalom DIDA. Týmto spôsobom si naša divadelná verejnosť na patričný spôsob pripomenie storočnica ochotníckeho divadelníctva v Pivnici ako aj 15. výročie pôsobenia Ochotníckeho divadla Janka Čemana.
Otvorenie oboch festivalov je naplánované na 27. marca, v svetový Deň divadla. Vyhodnotenie divadelných predstavení a ukončenie prehliadok stanovili na 5. apríla.

 
Pivničania sa dôkladne prichystali na toto významné výročie, a to nielen organizačne, ale aj rekonštrukciou javiska a zriaďovaním miestností divadla. Na slávnostnej akadémii, ktorá sa uskutoční v piatok 27. marca o 18. h bude predstavená kniha 100 rokov divadla v Pivnici a v pokračovaní bude usporiadaná vernisáž výstavy 15 rokov OD Janka Čemana. K storočnici pivnického divadelníctva domáci divadelný súbor nacvičuje predstavenie Terézie Vansovej Svedomie, ktoré bolo v Pivnici zahrané pred sto rokmi, tentoraz pod názvom Skúška svedomia v réžii Ľuboslava Majeru.
Po premiére knihy a vernisáži, o 20. h. je naplánované otvorenie 40. Prehliadky SDS a 15.DIDA 2009 a v pokračovaní Divadlo Commedia Poprad SR sa predstaví s inscenáciou Zabíjačka v réžii Vlada Benka. Aj posledný prehliadkový deň – nedeľa 5. 04. bude patriť hosťujúcemu súboru zo SR - herci z Tisovca zahrajú Na jednom dvore v réžii Jaroslava Lacku. V sobotu 4. 04. vystúpia maďarskí divadelníci z Organizácie komlóšskych Slovákov s predstavením Pacientka v réžii Erny Laukovej. Úhrne sa za 10 dní v Pivnici zahrá 19 predstavení.
 
dida

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články