12. bienále – 24 maliarov

12. bienále – 24 maliarov
 
Múzeum vojvodinských Slovákov a Galéria Zuzky Medveďovej dnes popoludní v Modrom salóne v Slovenskom vojvodinskom divadle usporiadali výtvarnícke snemovanie. Pracovná téma snemovania bola Slovenské umenie, alebo umenie Slovákov – fikcia, alebo skutočnosť. Vo večerných hodinách v priestoroch Galérie Zuzky Medveďovej usporiadali vernisáž 12-ho bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku. V rámci podujatia udelili Cenu Cyrila Kutlíka za životné dielo Milanovi Súdimu, Cenu Karola Miloslava Lehotského za najúspešnejšiu samostatnú výstavu získala Mira Brtková a Výkupnú cenu NRSNM Pavel Pop.
 
foto
 
Na bienále bola predstavená maliarska tvorba 24 akademických maliarov
 
Na snemovaní sa zúčastnili teoretici, výtvarní kritici, kunsthistorici, odborní profesori, novinári zo Srbska a zahraničia. Podľa zhodnotenia riaditeľa Múzea vojvodinských Slovákov Pavla Čániho, snemovanie bolo nanajvýš úspešné.
 
foto
 
Bogdan Ranković (klarinet), Pavel Pop, Tatiana Mitićová (moderátorka), Jožko Klátik, Pavel Čáni, Anna Tomanová – Makanová a Vladimír Valentík
 
Cenu Cyrila Kutlíka za životné dielo ozrejmil predseda komisie Jožko Klátik (členovia komisie Pavel Čáni a Vladimír Valentík). Zdôraznil najmä osobitnosť farieb na obrazoch Milana Súdiho (Kysáč, 1942). Milan Súdi vyštudoval na Slovensku a pracoval ako profesor výtvarného umenia a neskôr ako novinár v novosadskom rozhlase. Dodnes sa úspešne zaoberá maľovaním.
 
foto
 
foto
 
Milan Súdi, Vesmír duše našej, olejomaľba (114x95), 2012
 
Cenu Karola Miloslava Lehotského za najúspešnejšiu samostatnú výstavu usporiadanú medzi dvomi bienále získala Mira Brtková. Cenu zdôvodnil Vladimír Valentík. Podčiarkol, že si túto cenu už druhýkrát zasluhuje staropazovská maliarka Mira Brtková (1930). Napriek svojmu skutočne úctyhodnému veku stále je veľmi činná a neprestáva tvoriť a vystavovať. Jej výstavy sa v posledných dvoch rokoch zaraďovali medzi najúspešnejšie v celom Srbsku.
 
foto
 
foto
 
Mira Brtková najnovšie objavuje sklo a vyrába z neho skulptúry
 
Výkupnú cenu Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny získal Pavel Pop. Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová povedala, že Národnostná rada aj ďalej bude pokračovať v tradícii a podporovať akademických maliarov.
 
foto
 
Obraz Pocta Dalimu NRSNM odkúpila od Pavla Popa za 50.000 dinárov
 
foto
 
Pavel Pop, Hold Van Eyckovi, kombinovaná technika (120x100), 2013
 
foto
 
Výstavu otvorila A. T. Makanová
 
Celá výstava je rozdelená na dve časti: z jednej strany je abstrakcia a z druhej figurácia. Kurátorom výstavy je Vladimír Valentík. Na výstave sa predstavuje nadštandardný počet výtvarníkov, až 24. Obyčajne ich býva 20-21, teraz však vystavujú i 3 nové maliarky: Jasna Opavská – Mraovićová maliarka z Belehradu, Ľubka Ergová z Rumenky a najmladšia účastníčka, ktorá pred niekoľkými mesiacmi získala diplom Andrea Merníková z Pivnice.
 
foto
 
Ľubka Ergová
 
foto
 
Jasna Opavská – Mraovićová
 
foto
 
Andrea Merníková
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+6 #1 každá česťMartin 2013-12-07 18:13
A konečne sa niečo dobré a historické udialo v tejto našej malej národnosti... A krásne... 12.-te bienále - to je celých 23 rokov, založeníe a činnosť Galérie Zuzky Medveďovej o dva roky staršie - 24.rokov... A nebolo to ani jedno okrúhle jubileum... Ceny sa tentoraz dostali tým najskvelejším, a máme byť hrdí na našich 24.-roch akademických maliarov... Hej, to je... A, osobne, som tam pocítil a bol s ich duchom - Miša Kiráľa, Ľuba Častvena, ale aj stále dobrého a živého v ďalekej Austrálii Martina Kizúra... len mi stále prof Samo chýbal...
Hold a vďaka Valimu a Paľovi Čánimu, pohotovým štylistom naších malých životov a životopisoov... Bolo to úprimne a veľkoryso, bodaj by nás bolo aj napozajtra...
Dobre je, na vernisáži som videl veľa dobrých obrazov a v Galérii málo drobných duší...
A to asi aj stačí...
S pozdravom
Pazovčan - a nedáš si ništ...?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články