Dve písmenká pre šťastie

Dve písmenká pre šťastie
 
Novoročenky - okrem úprimného vinša, pozdravu a želania zdravia, šťastia, radosti a veselosti po celý rok, sú pre nás aj posolstvom a víziou do budúcnosti. Aj preto nás najviac potešia motívy optimistické a humorne ladené, či so symbolikou večného vesmíru, ktoré navodzujú príjemnú sviatočnú atmosféru a s nádejou, že budúci rok bude dobrým a úspešným, lepším a úspešnejším, ako ten predchádzajúci. A pre budúcnosť uchovávajú aj našu súčasnú dobovú atmosféru. Ponúkame niekoľko takýchto malých a originálnych úsmevných výtvarných dielok - novoročeniek od známych výtvarných umelcov so želaním šťastného kroku v novom roku.
 
foto
 
foto
 
Štyri storočia novoročeniek
Príchod nového roka bol vždy vítanou príležitosťou a zostal s ňou aj dodnes, vzájomne si zablahoželať, veľa zdravia a všetko najlepšie počas 365 dní v novom roku, nielen v rodinách, ale aj medzi najbližšími susedmi, priateľmi a známymi. Neskôr, keď už to umožnilo poštové spojenie, okrem osobných stiskov rúk sa prešlo aj na blahoželania a priania písané. Zrodili sa prvé papierové novoročenky. S ich jedinečným a neopakovateľným čarom sa stretávame už štvrté storočie. Aj keď o ich prvenstvo sa ešte stále sporia a hlásia okrem viktorianskéo Anglicka (Dobson, Horsley, Cole) aj Nemci (Endletzberger), Rakúšania (Schwartz) ale aj Česi (Chotek), nás viac uspokojuje poznanie, že krásny zvyk posielať si k novému roku novoročné pozdravy nestratilo nič zo svojho čara a uchovalo sa aj v čase e-mailov a správ SMS.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Novoročenky sa však stali aj predmetom vášnivého zberateľského záujmu, ale aj predmetom tvorivého umeleckého záujmu známych a renomovaných výtvarníkov, ktorí do týchto originálnych umeleckých diel vkladajú aj kopec vlastného espritu a svoje osobné posolstva. Populárne "péefky" výtvarníkov sú aj ich osobnou vizitkou. Každý z nás si rád pozrie pod vianočným stromčekom doručenú úsmevnú kresbičku a s vďačným pocitom, že sa stal vlastníkom originálneho dielka "pre šťastie" určeného iba pre nás.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Nechýbajú ani rozšírené muzeálne expozície novoročeniek alebo ich opakované a hojne navštevované výstavy v galériách, najčastejšie v období Adventu a Troch kráľov. Novoročenky sa stali nielen prostriedkom hromadnej komunikácie medzi ľuďmi ale predstavujú aj jedinečnú formu prezentácie histórie - jej dobovú atmosféru a život. A tak sa z pôvodných kartičiek na prelome storočí so známymi zimnými motívmi - ručne maľované, neskôr už spod tlačiarenského lisu aj grafické dielka drevorezy, drevoryty a litografie vznikla a uchovala sa vo svete až do dnešných dní krásna tradícia prekvapiť svojich blízkych nielen pohľadnicou ale aj autorskou ozdobenou novoročenkou s dvoma známymi a symbolickými písmenkami pre šťastie - P.F. (pour féliciter).
 
foto
 
foto
 
Touto novoročenkou všetko dobré, veľa šťastia a zdravia praje autor príspevku
 
Peter Závacký

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články