Poslali ma naši k vašim...

Poslali ma naši k vašim...
 
V nie tak dávnej minulosti sme boli juhoslovanskí Slováci. Teraz sme „naši“ a „vaši“. Rozdelení sme nielen regionálne (banátski, sriemski a báčski Slováci), ale aj stranícky (členovia DS a iní) a priam srdcervúce rozdelenie je to, ktoré sa deje v našej menšine: či podporujeme Radu (NRSNM) alebo Maticu (MSS) alebo sme „tu i tam“ (čo nás vskutku nevedie NIKAM). Ak si ich, nie si náš. Ak nie si náš – podporu nemáš! A podľa toho, do ucha pošepnutého nepísaného pravidla, na dôležitých funkciách v našich slovenských prostrediach a inštitúciách môžu byť len „naši“. Nezáleží veľmi na tom, či sú dostatočne schopní a odborní (Česť výnimkám! výnimky prosím nech mi odpustia). Potom najčastejšie práve tí neodborní (Keď sa bačkor opapučí), ale nadaní intrigovať, podkladať nohy a posadnutí túžbou nevypustiť moc z ruky, konajú predovšetkým vo vlastný prospech. Tie vyššie ciele (kvôli ktorým sú vlastne na tej funkcii), – napríklad aj zachovanie identity, nehrajú u nich primárnu úlohu. Vďaka im (!), alebo vďaka aj nám (?), ktorí nad tým iba pokrčíme plecami – utrácame objekty, aj súdy, aj získané práva... utrácame nás, strácame sa...
 
Poslali ma naši k vašim, aby prišli vaši k našim.
Ak neprídu vaši k našim, tak neprídu naši k vašim.
 
A just!
 
Sme už raz vari takí, niekto sa roky snaží aby niečo získal, – potom príde iný, ktorý len tak, bez pardonu a sankcií, získané utratí. Najčastejšie sa to zakončí podľa toho:„Psi štekajú a karavána ide ďalej“ alebo ojedinele niekedy to tí smelší trochu permutujú na: „Karavána šteká a psi idú ďalej“, ale tak či onak, ďalej sa ide.
 
Od 1. januára 2014 novým Zákonom o sídlach a obvodoch súdov a verejných obžalobcoch súdna jednotka v Báčskom Petrovci Základného súdu Nový Sad je zrušená, teda utratená. Post festum, Výbor pre úradné používanie jazyka a písma NRSNM formoval občiansku iniciatívu, ktorá sa snaží zozbierať 30.000 (!) podpisov občanov Srbska proti tomuto zákonnému rozhodnutiu. Toľko podpisov totiž treba na zaradenie problému do rokovacieho programu parlamentu Srbska. Nás Slovákov je zhruba 50.000 a keď sa odpočítajú deti, ktoré nemajú právo hlasu a keď sa k nim pripočíta dospelá populácia, ktorá inak zmýšľa, alebo nemá záujem či stratila nádej, ako aj ďalší, ktorí petíciu za žiadnych okolností nepodpíšu, – aká je reálna šanca alebo reálny maximálny počet podpisov? Ťažko odhadnúť, ale ak by sa do akcie zapojili aj Srbi, napríklad z Magliću, ktorých sa to priamo dotýka, alebo aj členovia opozície, ktorí by si na tento spôsob zbierali politické body, tak snáď v najlepšom prípade možno aj vyše 15.000. Ak by svoj podpis dali aj napríklad Slováci z ďalších našich prostredí (Stará Pazova iniciatívu podporila a podpisy zbierajú na fare), tak by sa možno zozbieralo ešte pár sto podpisov a napríklad 20.000 by snáď mohlo byť vysnívaným maximom. Ale, že sa 30.000 plnoletých občanov Srbska podpíše za prinavrátenie súdnej jednotky do Petrovca – to je asi utópia a hádzanie prachu do očí, že sa niečo robí.
 
Ak by sa predsa za krásnych, bájnych okolností podpisy aj zozbierali, aká je šanca, že sa republikoví poslanci, v čase keď majú pred sebou hromadu zákonov, ktoré treba schváliť pred vstupom do EU, budú zapodievať otázkou, či je v Báčskom Petrovci potrebná súdna jednotka? Asi takmer žiadna. Teda, robíme, ale len sizyfovsky – čo konštatuje aj v Hlase ľudu Juraj Bartoš, ktorý píše: „Nemožno sa nespýtať, či sa prst v oku slovenskej komunity vo Vojvodine vôbec musel ocitnúť. Či nebolo únosnejšie i praktickejšie včas reagovať na navrhnutú reorganizáciu súdnej siete. Môžbyť názor predsedu Zhromaždenia Obce Báčsky Petrovec Rajka Perića, vyslovený v rozhovore pre TV Petrovec, mal (aj) politický prízvuk, ale sotva mu možno oponovať. Zdá sa, že ani lokálna samospráva, ani NRSNM nereagovali adekvátne a v pravej chvíli.“
 
Rajko Perić to aj uznáva, aj keď predsa mieni, že rozhodujúcu úlohu pri určovaní súdnej siete v našich slovenských prostrediach zohrala Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM). Spomenutý rozhovor s predsedom Zhromaždenia Obce Báčsky Petrovec Rajkom Perićom viedla riaditeľka TV Petrovec Mária Lovreová a možno si ho pozrieť TU:
 
 
Druhý spôsob, akým možno do rokovacieho programu Zhromaždenia Srbska zaradiť nejaký návrh, je aby 25 poslancov republikového parlamentu podalo takú iniciatívu. Lenže, ktorí republikoví poslanci by nás to chceli či mali podporiť? Svojich reprezentantov v parlamente nemáme, ibaže ak... Pred voľbami sa verejne hovorilo, že Slováci podporujú DS, takže... Lenže...Nestačí iba iniciovať, treba to aj schváliť. A aby iniciatívu schválili, hlasy DS poslancov nepostačia. Poslanci iných strán za nás hlasovať sotva budú, keďže „Slováci podporujú Demokratickú stranu“. Povedali to verejne Bojan Pajtić a Boris Tadić a podľa Slovenskej strany v čele s Jánom Paulom, predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová to nikdy nepoprela, čím údajne uškodila slovenskej menšine v Srbsku:
 
Vyhlásenie pre verejnosť Slovenskej strany
 
 
Existuje aj tretí spôsob, ako možno prinavrátiť získané menšinové práva, len je otáznym, či máme právo od niekoho žiadať, aby nám pomáhal, ak sme sami sedeli so zloženými rukami.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #27 re: re: a tak do kruhu...Guest 2014-01-15 14:00
Citovanie Anonymný:
:-x Tak je. Všetci sa len nadrapuju, ale ked treba niečo konat, niet kriklunov... Ale rad by sa každy videl na ATM mieste, hoci aj s troj tisicovou placou... Lenže sa tu treba trochu diplomatickejšie vynachadzat, trebars aj s "falošnym usmevom". Keby to niekto vedel dokazat lepšie ako ona, tak by tam už davno bol! A to sa vie, že kto je na vlade, ten vladne. Ked vam niečo treba, tak ste uvlakači aj čiernymu čertovi! A spominany pan, ktory tak rušno agituje proti ATM nevie vykoktat ani tri vety plynule... A, mimochodom, kolko sa penazi dostava mesačne na založenu stranu? Žeby 1000 eur? Tak aj spominany ma okrem platu, aj za stranu pride! :P


A ako tu z tochto písania vidieť, aj na stranu sa ide. Len vari keby
sa to inde robilo a ni pod týmto solídne napísaným článkom na velmo
boľavú tému, ktorá sa týka nás všetkých.
Kritikujme, píšme o tom čo nás bolí, ale v rámcoch slušnosti. Aj sa
tak chovajme jeden k druhému. Môžeme mať, aj máme, aj opačné názory,
ale sme všetci Slováci. Tak potom takto aj vzájomne obcujme, a
obracajme sa jeden k druhému - aj k (pani) Anne Makanovej, aj k
(pánovi) Paul-ovi, atď.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #26 pozorovatel 2014-01-14 05:31
pozrite si komentari aky ste to vy kde Vam je kultura, kritika ano ale to oslovovanie Makanka a podobne je neslušne
Nahlásiť administrátorovi
0 #25 superno toto 2014-01-11 22:00
super je že hľa, slováčikovia bojuju o vlastného seba, čo by povedal jeden náš básnik - krása hrá sa, no to len zdá sa :unsure:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #24 Zodpovednosť za múzeum a súdBabiakova nevesta 2014-01-10 08:31
Tí čo rozkrádali štátne peniaze musia za to zodpovedať. Vučić má na to tím ľudí, ktorý preveria kšefty žltej Anči. Tiež musia zodpovedať aj za neprácu a nečinnosť, ktorá sa prejavila v podobe Aféry "Múzeum" a Aféry "Súdna jednotka". Ak novozvolené vedenie bude kradnúť pošleme ich kade ľahšie.Zatiaľ je ten pán Paul celkom dobrý. :P
Nahlásiť administrátorovi
0 #23 No more ATMNo more ATM 2014-01-10 08:08
Nejde tu o Paula- Pavloviča ale o ATM. Ide o to, že pri hrnci je už 10 rokov a nerobila nič pre naše spoločenstvo a pritom brala mastnú výplatu. Teraz ke´d to bratioa pokročilý prišli k moci a jej žltý plnia áresty. tak je panika, čo? ľachko bolo sa usmievať a nerobiť nič a sedieť na palici (po pravici) Pajtićovi a bývalému prezidentovi. teraz je iná doba a v Mitrovici majú pre ňu miesto.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #22 (Ne)pchať hlavy do pieskuJuraj Bartoš 2014-01-10 04:02
Nevdojak sa ako ozvena vracajú slová ATM: „Bez slobodných médií, bez vás, bez vašej profesionálnej činnosti ťažko zrýchlime proces reforiem, proces demokratizácie a modernizácie našej spoločnosti. Musíme byť objektívni, kritickí, lebo to je na dobro všetkých nás.“ V duchu tejto ozveny si kladiem(e) dve nenáročné otázky a ponúkam(e) dve (ne)možné odpovede: 1. Je naskutku účelové, aby jedna osoba sedela na troch stoličkách? Je dobré, ale len a len za predpokladu, že na kvalitné obsadenie všetkých (tu troch) stoličiek proste nie sú primerané odborné kapacity; 2. Je naskutku zdravé pchať hlavy do piesku? Je, ak ide o pštrosy neochotné siahnuť po Novinárskom kódexe.

hl.rs/.../
Nahlásiť administrátorovi
+2 #21 Nacim v Petrovci Sud?Jan Paul 2014-01-10 02:52
Je Marcok predseda obce v Bačkom Petrovci? Je Makanova na vlade v APV a v narodnostnej rade? Načím Petrovčanom súd?

Prečo nereagovali na čas aby Petrovec mal súd? To je ich povinost aj Makanky a Marčokovi aby to robili!

Potrebne je teraz podpismi dat im MILOST ze nieco robia a oni sa zrtvi?
Nahlásiť administrátorovi
+3 #20 Paul - Pavelno toto 2014-01-09 18:24
aahahhhaa, iba teraz mi to preblisloo,
on seba volá Paaaul, ahahahhhaa

znamena nie Pavel, nie Paľo, Palisko, ih to tak sedliacky znie, ale PAUL! po pánsky :o opravdiví američan, aahahhahhhaaa, joooj keď by Jovan Sterija Popović teraz bol živí, mal by o čom písať :woohoo:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #19 pavela 2014-01-09 16:34
alebo - Paul...
či si raz v živote potiahol z Cuba cigary...?!
Pre teba by aj malý Toscanello bol priveľa... A pekne to vonia...
Nahlásiť administrátorovi
+7 #18 re: a tak do kruhu...Guest 2014-01-09 15:04
:-x Tak je. Všetci sa len nadrapuju, ale ked treba niečo konat, niet kriklunov... Ale rad by sa každy videl na ATM mieste, hoci aj s troj tisicovou placou... Lenže sa tu treba trochu diplomatickejšie vynachadzat, trebars aj s "falošnym usmevom". Keby to niekto vedel dokazat lepšie ako ona, tak by tam už davno bol! A to sa vie, že kto je na vlade, ten vladne. Ked vam niečo treba, tak ste uvlakači aj čiernymu čertovi! A spominany pan, ktory tak rušno agituje proti ATM nevie vykoktat ani tri vety plynule... A, mimochodom, kolko sa penazi dostava mesačne na založenu stranu? Žeby 1000 eur? Tak aj spominany ma okrem platu, aj za stranu pride! :P
Nahlásiť administrátorovi
+7 #17 a tak do kruhu...no toto 2014-01-08 18:08
Ak by Paul bol predseda NRSNM, v momente by NRSNM zanikla.

Príliš je ľahko rozprávať, rozprávať a nič nepodnikať. To môže každý.

Nevidim na ktorý to spôsob Paul pomohol našej národnosti? Demagógov a populistov neúrekom.
Nahlásiť administrátorovi
0 #16 novinenovosadske 2014-01-08 16:14
- Iako je u kameru izjavila suprotno, Ana Tomanova-Makanova, predsednica Saveta i potpredsednica vojvođanske Skupštine, zarađuje blizu 2 hiljade evra mesečno, a samo je u novembru uzela preko 100 hiljada dinara za službena putovanja. U savetu, kao i u drugima, sede funkcioneri i istaknuti članovi Demokratske stranke, a mnogi od njih dobili su funkcije u opštinama, institucijama i drugde, pa su sada na neki način ucenjeni, jer ako se usprotive, slede smene i sankcije – objašnjava Paul za naš list i dodaje da su ingerencije Saveta relativno velike, a kontrola novca gotovo nikakva. novinenovosadske.rs/nacionalni-saveti-prljavi-partijski-instrumenti/
Nahlásiť administrátorovi
0 #15 svätá pravdačistota 2014-01-08 15:52 Nahlásiť administrátorovi
-1 #14 realitica Nietzschereálny Padinčan 2014-01-08 03:51
len osoby na nahrávke - to sa asi takzvaný demokrati a nie pokrokový. Paul je naša realita, lebo Makanka tá sa nakradla a Paul iba upozorňuje na jej nečinnosť. Aj Rajko Perić socialista a podpredseda parlamentu v Petrovci jasne povedal, že ona je na vine, že Petrovec nemá už ani tú Súdnu jednotku. B)
Nahlásiť administrátorovi
+6 #13 vy ste vsetcy smiesnyno toto 2014-01-06 01:24
a sa mi neveri, slovacikovia sa hraju o politiku, povedal by som vam vsetkym ze ste ... :-)
ani pisat neviete, ani rozpravat, ten Paul, ohohooo, ak on ma zahrat nieco na politickej scene, tak to potom naozaj bude parada :-) vola k moci, co by povedal nebohy Nietzsche :-) cmok :kiss:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #12 este toto :)no toto 2014-01-05 22:30
ideme na volby :-)

www.youtube.com/.../
Nahlásiť administrátorovi
0 #11 PREKONPONUJE SA VLAST V PETROVCILSV 2014-01-03 15:41
Ked sa vsetci spoja proti DS v Petrovci padne Marcok DS a vsetka jeho neschopnost.

On nic nepodnikal ale prespal vsetky terminy. Marcok sa zobudil az teraz ked spachal hriech a nemame sud a teraz hovori:
ja nic ja muzikant o nicom som nevedel nikdo mi neodpisal, nikdo ma nepocul vsetko som robil aby sud zostal v Petrovci, ja som obet, ja som neviny DRUHI nam ublizili. Ja som Demokraticka strana nechcem sa rozpravat z SNS ministrom to je pod moju uroven.
Nahlásiť administrátorovi
0 #10 penálPetrovský 2014-01-03 15:29
vyplávala nám tu špinavosť, akú politiku viedla Tomanová Makanová, že lobovala za Kovačicu a proti Petrovcu. NRSNM znovu zlyhala. Vdaka im nemáme ani Muzéum vojvodinských Slovákov ani súd. A za ničnerobenie Tomanová MAkanová berie veľlú mastnú výplatu cez 2000 euro mesačne. Ĺudia zradila nás a pritom sa dobre nahrabala a speňažila sa. A vy ju azda budete znovu voliť???
Nahlásiť administrátorovi
+2 #9 Takto funguje MakankaМехо Омеровић 2014-01-03 14:56
- Начин избора руководства савета и функционисања савета до сада је био проблем, јер обични људи, чланови мањинских заједница, нису знали како се троши новац који држава годишње даје за њих, а којим располаже председник националног савета - рекао је Мехо Омеровић

Он је додао да је често о свему одлучивао један човек, који је имао “потпис, печат и новац”.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #8 Narod slovensky vystav slovakom ucetPetrovcan 2014-01-03 13:36
Durko nie len po Ane Makanky DS, ale po Marcokovi DS predsedovi vyboru pre pouzitie jazyka NRSNM (Durko ty nechapes ze predseda je hlavny v obci a rade slovakov a teraz rozprava dristy ako Petrovcu brali stale nieco), Tarnocimu DS pravnikovi ktory mal to sledovat a stale spi v obci a prespal aj novelu zakona, Martinovi Zlochovi DS lobi Kovacicky, Majorskimu DS a ostatnym poltronom ktorí maju knizocke DS a fotia s Tadicom a Pajticom Vsetci oni sa bachate spravaju k obycajnym ludom a svojim obcanom. Ludia veju nove vetry a vsetkych zlych odveju. Petrovec je posledna basta Demokratickej strany prisiel cas im vystavit UCET! Poslite ich na bahno politickej historie.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #7 Duro 2014-01-03 13:06
Tooooooo, udrime po Makanky. Je to ciel tohto prispevku, ci nie?
Nahlásiť administrátorovi
-1 #6 Ana Makanova ma plat 230 000 dinarov mesacnePetrovcan 2014-01-03 12:08
Jan Paul predseda Slovenskej strany uviedol na 17. zasadnuti NRSRM uviedol ze predsednicka NRSNM mesacne dostava v priemere 170 000 din ako podpredsednicka zhromazdenia APV za Demokraticku stranu a ako poslankina za DS 60 000 dinarov mesacne. Spolu 230 000 din mesacne.

Blizsie v relacii ZVON na TV petrovec
tvpetrovec.com/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 Marcok poslal dopi a nic viac nerobilGuest 2014-01-03 11:43
Ak si mysli Jan Marcok ak zasle list a nedostane odpoved ze nema nic viac robit tak naco je predseda BP obce a v NRSNM? Petrovcania poslite ho prec na politicke bahno!
Nahlásiť administrátorovi
-1 #4 Guest 2014-01-03 11:07
Ze vraj aj rada aj matica aj obec urobili co mali :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 ja 2014-01-03 05:35
Ja som svoja, ani vaša, ani naša :lol:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 re: kGuest 2014-01-03 02:32
Citovanie a:
A kerí je ten treti sposob...???!!!

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 ka 2014-01-02 18:52
A kerí je ten treti sposob...???!!!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články