Roždestvo Hristovo

Roždestvo Hristovo
 
Na základe odlišných tradícií, kresťania rôznych cirkví slávia cirkevné sviatky – teda aj Vianoce – v rôznych termínoch. Žijeme v krajine, v ktorej je väčšinové obyvateľstvo pravoslávneho vierovyznania a kde sa cirkevné sviatky svätia podľa starého juliánskeho kalendára, avšak s možnosťou oslavy sviatkov aj podľa gregoriánskeho kalendára. Aj z toho dôvodu, ale aj preto, že kresťanstvo, tak pravoslávne ako aj katolícke či protestantské, alebo dokonca aj iné, hlása lásku k blížnemu, treba si hlboko vážiť náboženskú odlišnosť. Lásku k blížnemu pravoslávni veriaci v dnešnú Prvú slávnosť vianočnú symbolicky dokazovali lámaním a dávaním vianočného koláča – „česnice“.
 
foto
 
Lámanie a dávanie vianočnej česnice v Belehrade (Foto: Slobodna Evropa Balkanski Servis)
 
Tradičné lámanie vianočného koláča s tromi dukátmi, ktoré 23. – krát usporiadala Únia pekárov Srbska prebiehalo dnes napoludnie v Belehrade.
 
Neodlučiteľnou súčasťou pravoslávnych Vianoc je totiž špeciálne zhotovený chlieb, tzv. „česnica“, ktorú lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení, do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok.
 
foto
 
Šťastie sa dnes usmialo aj tomuto dievčaťu, ktoré našlo dukát v česnici
 
Včerajším dňom a našim sviatkom Troch kráľov, sa síce naše vianočné obdobie skončilo, ale pravoslávne sa práve začalo, čo nám ponúka mimoriadnu možnosť predĺžiť si pokojné láskyplné čaro Vianoc. Na dôvažok, dnes bol i deň pracovného voľna, ktorý nám umožnil zrealizovať i návštevy, na ktoré máme čoraz menej času. Mohli sme sa teda vybrať „na priadky“. Veď po Troch kráľoch sa začínajú fašiangy – obdobie zábav, karnevalov alebo hoci aj tých starodávnych priadok.
 
foto
 
Slovenská redakcia Rádia Nový Sad, RTV patrične oslávila dnešný sviatok a pripomenula si ho aj na rozhlasovej frekvencii (100 MHz). Keďže sú Vianoce sviatkami rodiny, takto ešte raz, spolu s najmladším členom redakčnej rodiny, blahoželá pravoslávnym veriacim Roždestvo Hristovo (Foto Martin Pucovský)
 
Pravoslávni veriaci dnes svätia Roždestvo Hristovo – Božić, alebo Sviatok narodenia Ježiša Krista, teda Vianoce. Druhá slávnosť vianočná, čiže sviatok Zboru Presvätej Bohorodičky (Sabor Presvete Bogorodice) bude zajtra 8. januára a 9. januára si pravoslávni veriaci pripomínajú prvomučeníka Štefana (Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan). Týmto dňom sa vianočné sviatky, ktoré pravoslávni veriaci svätia tri dni, zakončia.
 
Pravoslávny vianočný pozdrav znie: Hristos se rodi! (Kristus sa narodil!)
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Mária 2014-01-08 03:13
:-) Hviezda, tri kráľovné, nemluvniatko a dobrá nálada - všetko podľa predpisov...aj dary
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články