Cena Ondreja Štefanka a vedecká konferencia v Nadlaku

Cena Ondreja Štefanka a vedecká konferencia v Nadlaku
 
Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku a Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku vyzývajú navrhovať resp. uchádzať sa o Cenu Ondreja Štefanka a zúčastniť sa na medzinárodnej vedeckej konferencii: Historické aspekty života dolnozemských Slovákov. Cieľom konferencie je prezentovať, zaznamenať a zhodnotiť najrozmanitejšie aspekty týkajúce sa spoločensko-politického, kultúrneho, či náboženského života dolnozemských Slovákov. Návrhy na ocenenie treba zaslať najneskôr do 7. februára (mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.) a prihlášky na konferenciu do 10. februára 2014. Konferencia s udelením Ceny sa uskutoční v dňoch 21.-22. marca 2014 v Nadlaku, Rumunsko.
 
foto
 
Vlaňajší laureáti: M. Harpáň, P. Andruška a P. Hlásznik (Foto Udscr Nădlac)
 
Na pamiatku literáta, spolkového činiteľa a výrazného lídra slovenskej Dolnej zeme Ondreja Štefanka sa Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku – Rumunsko v súčinnosti so Svetovým združením Slovákov v zahraničí rozhodla založiť Cenu Ondreja Štefanka, ktorá sa od roku 2009 udeľuje každoročne dvom žijúcim osobnostiam slovenského zahraničného sveta, respektíve občanom Slovenskej republiky, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta.
 
Touto významnou literárnou cenou Dolnej zeme sa už ovenčili spisovatelia Víťazoslav Hronec zo Srbska (2009), Ivan Miroslav Ambruš z Rumunska (2010), Viera Benková zo Srbska (2011), Juraj Antal Dolnozemský z Maďarska (2012) a Peter Andruška zo Slovenska a Michal Harpáň zo Srbska (2013). Za spolkovú a organizačnú činnosť v predchádzajúcich rokoch boli odmenení Anna Ištvánová z Maďarska (2009), Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska (2010), Etela Rybová z Maďarska (2011), Imrich Kružliak z Nemecka a Pavel Hlásznik z Rumunska (2013).
 
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články