Nie sme viac „banán štát“

Nie sme viac „banán štát“
 
Takúto hlášku nanajvýš vážne vyslovil dnes vicepremiér a predseda strany SNS Aleksandar Vučić prihovárajúc sa z Bruselu divákom RTS v ústrednom spravodajstve Dnevnik 2. Dodal, že sa pre Srbsko začína nové obdobie, avšak nesľuboval med a mlieko ale tvrdú prácu a nevyhnutnosť zmien vo všetkých oblastiach, ale aj v nás, ako aj samých nás, a to každého jedného zvlášť. Podobné slová vyriekol aj premiér Ivica Dačić hodnotiac, že dnešný deň je v podstate koniec jedného ťažkého začiatku. Čiže, pred nami je ešte ťažšie pokračovanie začatého. Srbská vláda v takomto duchu a s takýmito predsavzatiami, alebo sľubmi či hrozbami (v závislosti od percepcie) oficiálne začala rokovania o vstupe do EU.
 
foto
 
Na vysvetlenie: banánový štát alebo banánová republika je pejoratívny politický termín a môže okrem iného označovať aj štát, ktorého politické pomery sú charakterizované korupciou a neefektívnosťou. Inými slovami: musíme sa chytať do roboty, prestať zaháľať, neprijímať a nedávať úplatky, skoncovať s korupciou, kriminalitou...Odo dnes sa teda naša krajina začína transformovať s banánového štátu v právny štát, v ktorom vládne poriadok a zákony.
 
Len, či to chceme a či môžeme? Alebo, nedajbože, úplatkárstvo, rodinkárstvo, klientelizmus, partokracia... vo všetkých sférach zapustilo až tak hlboké korene, že metastáza prekazí každý zdraví rozvoj situácie? „Ruka ruku myje“ a u nás sa tých - viac či menej - ušpinených rúk asi premnožilo.
 
Predsa, netreba sa zriekať optimizmu. „Tento deň sme nedostali, ale sme si ho zaslúžili, lebo sme zodpovedne pracovali“. Povedal premiér Srbska Ivica Dačić a dnešný začiatok rokovaní s Európskou úniou označil za najdôležitejšiu udalosť pre Srbsko po Druhej svetovej vojne. „V historickom zmysle toto ovplyvní aj ďalšiu našu cestu“- povedal Dačić na tlačovej konferencii v Bruseli. Pripomenul, že pred 18-timi mesiacmi, pri formovaní vlády neočakávali, že sa dnešná udalosť tak skoro udeje. Poznamenal, že srbská vláda a jej počínanie prekvapili všetkých a vtipne dodal, že nejaká iná naša vláda by dnešnú udalosť oslavovalo sedem dní. Podľa jeho slov, aktuálna vláda si to nemôže dovoliť, keďže ju očakáva ťažká práca.
 
Miernu dávku optimizmu nám vlieva aj EU. „Toto je historický deň tak pre Srbsko, ako i pre Európsku úniu, gratulujem.“ Povedal minister EÚ pre rozšírenie Štefan File v srbskom jazyku novinárom v sídle EÚ. Zhodnotil, že tento začiatok rokovaní si zasluhuje uznanie a dodal, že vedenie Srbska vynakladá mimoriadne úsilia a koná smelé kroky. Tiež zdôraznil, že Srbsko bude musieť pokračovať v dialógu s Kosovom a v ďalšom dosahovaní európskych štandardov. Podčiarkol najmä dôležitosť statí 23 a 24, ktoré sa týkajú oblastí vnútorných záležitostí a súdnictva.
 
Rokovania sa začnú dvoma z najťažších a najdôležitejších spomedzi celkovo 35 kapitol - súdnictvom a ľudskými právami. V záujme členstva v EÚ naša krajina bude musieť zrekonštruovať ekonomiku a zreformovať obrovský verejný sektor zamestnávajúci až 700.000 ľudí. Zmeny budú nevyhnutné aj v oblasti poľnohospodárstva, životného prostredia či energetiky. Nevyhneme sa ani reštitúcii či privatizácii ale aj dôkladných zmien v zadlžených štátnych podnikoch.
 
Avšak, ak sme takí, za akých nás považujú: svedomití, poctiví a usilovní a nadovšetko aj vynaliezaví Slováci, a ak sme konali správne, obavy zo sľubovaných zmien by nás snáď ani veľmi nemuseli ľakať.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články