Dobré víno sa bez sebazaprenia neobíde. Ani pravá láska

Dobré víno sa bez sebazaprenia neobíde. Ani pravá láska
 
„Ak pripadne Nový rok na stredu, bude to priaznivý rok, mnoho vína, ale žiadny med,“ hovorí pranostika. Rok 2014 sa začal v stredu a od jeho samého začiatku sa začali aj aktivity Spolku vinohradníkov a vinárov z Kulpína. Prvé dni v roku tradične využívajú na degustáciu svojich vín a určujú, ktoré vína zašlú na Medzinárodný januárový veľtrh vín do Temerína. Tieto koštovky, rovnako ako aj práce vo vinohrade, vykonávajú s citom a láskou. Lebo, bez lásky dobré víno nemožno vyrobiť a s láskou vždy aj víno lepšie chutí. Vínu a láske venovali aj včerajší večierok a v jeho prvej časti absolvovali výročné zhromaždenie, čiže uctili si Sv. Trifuna a v pokračovaní, pri hudbe a víne, oslávili Sv.Valentína .
 
foto
 
Na Medzinárodnom januárovom veľtrhu vín v Temeríne, na ktorom sa úhrne hodnotilo 627 vzoriek vín, kulpínski vinári z 20 zaslaných vzoriek, medaile získali za 15. Podľa slov predsedu kulpínskych vinárov Michala Dovičina, je to trochu slabší úspech v porovnaní s doterajšími ročníkmi, keď získavali viac medailí a zvlášť viac zlatých. Avšak vlaňajšok a silné krupobitie, ktoré zasiahlo Kulpín 11. mája 2013 spôsobilo vo vinohradoch veľké škody, takže aj produkcia vína bola o asi 30 percent nižšia. Kvalita však bola pomerne dobrá. Ba aj výborná. Nový člen Spolku vinohradníkov a vinárov z Kulpína Samuel Snida získal v Temerine zlatú medaila za červené víno.
 
foto
 
Radoslav Kolarski a Michal Dovičin
 
Výročné správy a plány na tento rok prečítal tajomník Radoslav Kolarski. Vo vlaňajšej správe kladne zhodnotili minuloročnú činnosť a za svoje najväčšie úspechy kulpínski vinári označujú početné vysoké ocenenia kvality ich vín ako aj zvyšovanie úrovne medzinárodného podujatia Veľká noc v Kulpíne.
 
foto
 
Početných členov tohto pomerne mladého združenia, ktoré vlani oslávilo svoje desiate narodeniny, okrem predsedu spolku Michala Dovičina pozdravili aj Branislav Plachtinský, Ján Bohuš, Milovan Đogo a Dario Adamović, ktorý v mene Obecnej turistickej organizácie kulpínskych vinárov pozval na Medzinárodný veľtrh turistiky v Belehrade, ktorý bude v dňoch 27. februára až 2. marca a posledný februárový deň bude Dňom gastronómie.
 
foto
 
Úradujúci riaditeľ obecnej Turistickej organizácie Dario Adamović
 
Aj tohto roku kulpínski vinári plánujú usporiadať v poradí ôsme podujatie Veľká noc v Kulpíne. Prebiehať bude vo Veľkonočnú nedeľu, ktorá v tomto roku tak podľa juliánskeho ako aj gregoriánskeho kalendára pripadá na 20. apríla.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský
 
Viac o kulpínskom združení vinohradníkov a vinárov TU: http://www.kulpin.net/zdruzenie-vinarov-a-vinohradnikov-v-kulpine.html

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články