O Kysáči a z Kysáča

O Kysáči a z Kysáča
 
Základnej škole Ľudovíta Štúra z Kysáča na dnešnej schôdzi Vlády Vojvodiny bolo schválených 1,5 miliónov dinárov na spolufinancovanie rekonštrukcie krovu, stien a omietky na školskej budove. Včerajšok tiež bol pre Kysáč významným dňom, keďže ich navštívil minister poľnohospodárstva Srbska Dragan Glamočić. Okrem stretnutia s predstaviteľmi miestneho spoločenstva a poľnohospodármi, navštívil aj farmu kôz a kráv Milana Rainovića.
 
foto
 
Foto: Milan Nada Rainović
 
Chovateľ kôz z Kysáča a majiteľ farmy Zelená koza Milan Rainović sa chovom kôz zaoberá už dvanásť rokov. Je názoru že sa toto dobytkárske odvetvie stáva čoraz atraktívnejším a v našej krajine sa posledné roky rozmáha. Ministrovi poľnohospodárstva sa však posťažoval na nedoriešený problém odbytu mlieka a mliečnych výrobkov. Dragan Glamočić poľnohospodárom a dobytkárom poradil združovať sa a výrobný proces pozdvihovať na vyššiu úroveň.
 
foto
 
Foto: Milan Nada Rainović
 
Minister Glamočić do Kysáča zavítal v rámci návštevy Nového Sadu, kde sa zúčastnil na prezentácii predbežného návrhu Stratégie poľnohospodárstva a rurálneho rozvoja Srbska v období rokov 2014 až 2024. Ide o dokument určujúci smernice rozvoja poľnohospodárstva počas nasledujúceho desaťročia. „Treba vynaložiť maximálne úsilia, aby čím väčší počet osôb zostal na dedine a živil sa obrábaním pôdy,“ – zdôraznil Glamočić na prezentácii v Novom Sade.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články