21. február – Medzinárodný deň materinského jazyka

21. február – Medzinárodný deň materinského jazyka
 
Inštitúcia vojvodinského ombudsmana sa pri tejto príležitosti zasadzovala o to, aby sa žiakom vo Vojvodine, predovšetkým srbskej príslušnosti, ponúkla možnosť učiť sa aj niektorý jazyk národnostných menšín v multietnických prostrediach. „Paradoxnou sa zdá skutočnosť, že sa žiakom vo Vojvodine ponúka bilingválna výučba v angličtine, nemčine, francúzštine... a neexistujú nejaké oddelenia s maďarskou, slovenskou, rumunskou... bilingválnou výučbou. Deň materinského jazyka si dnes pripomenuli na všetkých našich školách a v Kovačici prebiehali dve vernisáže a okrúhly stôl, v Starej Pazove tlačou vyšlo 11. číslo žiackeho časopisu Oáza a v Kysáči usporiadali kultúrno-umelecký program.
 
foto
 
Členky organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru v tento deň poukazujú na jazykovú kultúru a rôznorodosť, ako aj mnohojazyčnosť. Srbskí lingvisti pripomínajú, že srbský jazyk ohrozuje angličtina v rovnakej miere ako aj napríklad francúzsky, nemecký a taliansky jazyk. Napriek tomu podľa hodnotenia odborníkov nedôjde k jednojazykovej civilizácii. Jazyky národnostných menšín v Srbsku by podľa ich hodnotenia nemali zaniknúť. Deň materinského jazyka si Galéria Babka Kovačica pripomína od roku 2001.
 
foto
 
Na začiatku dnešného podujatia v Galéria Babka prečítali posolstvo Iriny Bokovej- generálnej riaditeľky UNESCO. V pokračovaní nasledovalo otvorenie výstavy Panónska miniatúra. Výstavu tvorí 72 miniatúr 22 autorov z Kovačice a okolia. Ďalšiu výstavu - 52. samostatnú výstavu známeho kovačického insitného maliara Pavela Hajka, pozostávajúcu z 32 obrazov prevažne kohútov a zimy otvorila Irena Vojačková-Sollorano stála koordinátorka UN v Srbsku. V popoludňajších hodinách v Relaxi prebiehal okrúhly stôl na tému Oblasť intelektuálnych práv v kontexte zachovania nehmotného kultúrneho dedičstva.
 
So skromnejším obsahom ako v Kovačici, aj v Kysáči oslávili Medzinárodný deň materinského jazyka. Program prebiehal vo veľkej sále Kultúrno – informačného strediska Kysáč. V programe vystúpili deti z Predškolskej ustanovizne Lienka, žiaci Základnej školy Ľudovíta Štúra, členovia Kultúrno umeleckého a športového spolku Branka Radičevića ako aj Kultúrno – informačného strediska Kysáč.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články