Stoly národnej jednoty

Stoly národnej jednoty
 
„Tak, sadnime za tie okrúhle stoly. Pokúsme sa dnes čosi urobiť čo zastaví, alebo aspoň spomalí ten naoko nezastaviteľný proces asimilácie. A robme to spoločne,“ napísal autor komentáru k predošlému článok o tejto téme: http://www.kulpin.net/aktuality/stoly-narodnej-jednoty-slovakov-v-srbsku.html a tým vystihol aj zámer spoločensko-politického „stolovania“ v organizácii združenia Slováci a spolužitie. Predvčerom v Petrovci prebiehal prvý Stôl, ktorý trval takmer 3 hodiny a zajtra v Padine bude druhý. Na prvom sa hlavne s poľutovaním iba konštatovalo, že nás rapídne ubúda a že sme nejednotní. Hovorilo sa, tak ako sa to robí za stolom, s rešpektom voči ostatným stolovníkom. Hladina sa predsa nakoniec rozvlnila, a viac-menej vecná diskusia o potrebe zastavenia poklesu počtu Slovákov, sa pozmenila v ostrú prestrelku o privatizácii Kooperatívy.
 
foto
 
Ján Babiak a Michal Spevák
 
Úvodom predseda mimovládneho združenia Slováci a spolužitie Michal Spevák poinformoval o cieľoch Stolov národnej jednoty, ktorých témou je Ako ďalej Slováci? Ozrejmil, že nimi chcú chrániť ľudské práva pre našu menšinu, zabezpečovať rozvoj Slovákov v oblasti zamestnávania, kultúry, vzdelávania, školstva, informácií a používania slovenského jazyka v úradoch. Upozornil, že každý deň v Srbsku ubudnú dvaja Slováci, že sme v poslednom období utratili 8.000 pracovných miest a 4.500 tisíc mladých ľudí odišlo do sveta.
 
foto
 
Takmer trojhodinové zhromaždenie a zo 70 prítomných svedčí, že nám na nás záleží
 
DrSc. Ján Babiak ozrejmil vlastný demografický výskum o prisťahovaní a zotrvávaní Slovákov na týchto dolnozemských priestoroch. Upozornil, že nás je znova toľko, ako v dávnom roku 1844 a tendencia rapídneho poklesu počtu Slovákov v Srbsku pokračuje. Tiež poradil, „dať hlavy dokopy a kopu nezapáliť“.
 
foto
 
Ľubor Stupavský
 
Do diskusie sa prihlásilo 10 prítomných. Prvý za rečnícky pult vyšiel Ľubor Stupavský z Nového Sadu, ktorý je členom NRSNM a do jej zloženia sa dostal ako predstaviteľ už neexistujúcej politickej strany Slovenská liga. Prezentoval svoje názory na pokles počtu Slovákov a prihováral sa za nevyhnutnosť zníženia či zastavenia úpadku.
 
foto
 
Rastislav Surový
 
Čestný predseda MSS Rastislav Surový z Kysáča prečítal diskusný príspevok Dr.Vladimíra Valentu z Belehradu a navrhol založiť Iniciatívny výbor, ktorý by sa zaoberal pálčivou problematikou poklesu počtu Slovákov v Srbsku a navrhol kroky na jeho zastavenie. Hovoril aj o podobnej vlaňajšej matičnej aktivite, ktorá usporiadala okrúhle stoly pod názvom Ako zachovať slovenskosť, o čom vydala aj zborník prác.
 
foto
 
Ján Slávik
 
Náš známy choreograf Ján Slávik z Kysáča tiež mieni, že by bolo treba založiť určitú pracovnú skupinu a vypracovať strategické ciele. Nimi by sa malo predísť rýchlej asimilácii, akú zažili Slováci v Maďarsku, čo skomentoval slovami: „Nedaj nám Pane Bože“.
 
foto
 
Anna Boldocká-Ilićová
 
Petrovská lekárka a hovorkyňa Strany vojvodinských Slovákov Anna Boldocká-Ilićová mieni, že sa Slováci musia politicky angažovať a združovať. „V našich rukách je naše národné povedomie“ – zdôraznila a dodala, že v Petrovci každoročne ubudne 60 Slovákov.
 
foto
 
Ivan Zafirović
 
Ivan Zafirović, člen MO MSS Vojlovica Pančevo sa zasadzoval o to, aby sme sa združovali s ostatnými menšinami a tak hájili svoje práva a záujmy. Tiež navrhol vypracovanie určitého propagačného materiálu, v ktorom by sa Slovenskej republike a podnikateľom ponúkla informácia o našich tunajších slovenských osadách a ich potenciáloch na investovanie. Ako jednu z možností zachovania slovenčiny vidí v školení prostredníctvom Internetu na vysokých školách na Slovensku.
 
foto
 
Viliam Slavka
 
Viliam Slavka, predseda Strany vojvodinských Slovákov mieni, že je v našich inštitúciách viac Slovákov z povolania, ako Slovákov z presvedčenia. Národná jednota „áno“, politická „nie“ – je podľa jeho názoru správnejším riešením.
 
foto
 
Katarína Melegová-Melichová
 
Predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová mieni, že dôvod poklesu poštu príslušníkov našej menšiny treba hľadať v ekonomike. Keď hovorila o národnostnom povedomí, kriticky sa zmienila o Slovákoch z povolania, ktorí sú platení za to, aby pestovali slovenskosť a pritom si svoje dieťa zapíšu do srbského oddelenia.
 
foto
 
Ján Paul
 
Ján Paul, predseda Slovenskej strany, ozrejmil, že sa pokúsia samostatne zúčastniť na nastávajúcich republikových voľbách, prečo aj vyzval poľnohospodárov z celého Srbska, keďže nateraz nemajú svoju stranu, aby sa pripojili k listine Slovenskej strany, aby tak získali svojich predstaviteľov v srbskom zhromaždení. Hovoril aj o zrušení samozdanenia v Báčskopetrovskej obci a dodal, že otvoria v Petrovci kanceláriu, kde sa občania budú môcť informovať o tom, ako si vymáhať vrátenie peňazí, ktoré roky platili pre samozdanenie.
 
foto
 
Karol Boldocký
 
V mene Strany vojvodinských Slovákov sa prihovoril i tretí člen, Karol Boldocký, ktorý vystupoval v mene miestneho odboru Báčsky Petrovec.
 
foto
 
Pavel Marčok
 
Predseda Báčskopetrovskej obce Pavel Marčok nereagoval na výzvu Jána Paulu odpovedať na otázku na aký spôsob budú občanom vracať peniaze, ktoré im roky neregulárne poberali zo samozdanenia, ale svoj diskusný príspevok zameral na potrebu budovanie ciest medzi našimi slovenskými osadami. Keďže organizátora podujatia, – predsedu Slováci a spolužitie obvinil, že zhromaždenia organizuje v predvolebnom období a s jasným politickým zámerom ísť proti aktuálnym predstaviteľom lokálnej samosprávy a ani pozvánku na zhromaždenie im údajne nezaslal, Michal Spevák odpovedal, že mu pozvánku chcel dokonca osobne priniesť a dňami márne volal do úradu predsedu obce, kde mu tajomníčka stále hovorila, že je predseda neprítomný, zaujatý... a potom sa už vzájomné obvinenia začali, tón zvyšoval, hladina adrenalínu rástla, na rad prišla Kooperatíva a „hriechy“ z minulosti...
 
A potom ako ďalej, Slováci?
 
Treba povedať i to, že za petrovským Stolom národnej jednoty jedno miesto zostalo prázdne. Nik z najvyšších predstaviteľov Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny nebol prítomný.
 
Podujatie podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+3 #9 Makanova s Krizanom tancovali v PadinePadincan 2014-03-29 14:37
V Padine na vinnovej slavnosti sa objavila predsednicka NRSNM Anna Tomanova Makanova s Miroslavom Krizanom obvinenym z korupcie a zneuzitia prostriedkov v Kovacici. Lud si vsimol ze sa strasne vysmievali, pili a robili to co sa robit neslusi.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #8 malá kopa pýta viackate mos 2014-02-27 05:24
Dobrá iniciatíva. Konečne, že niekto otvoril životnú tému Ako ďalej? Lebo trend je veľmi negatívny- rýchla asimilácia, ekonomická migrácia smerom von z krajiny, neschopné vedenie NRSNM...Treba, aby ľudia dali hlavy do kopy a kopu nezapálili, ale sa dohodli na konkrétnych krokoch - ako ďalej v budúcnosti.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #7 SvätyňaSvetopluk z Majera 2014-02-25 09:47
Preto z hlbín našich duši,ale i z hlbkosti našich dejín vyplyva i naša prísaha, že od terajšieho víťazstva nedopustime nikdy oslabenie slovenčíny a všetky imanie slovenského národa chraniť do posledných dôsledkov a obeti a nedopustime už nikdy , aby sa na tejto zemi niečo stavalo nad slovenčinu a nad jej dôstojnosť a jasnosť! A zvlášť preto aktuálne vedenie NRSNM musí zodpovedať za súčasný katastrofálny stav Slovákov v Srbsku.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #6 samozdanenieJulia 2014-02-24 07:50
Ozaj vie niekto ako a kedy budu vracat peniaze za samozdanenie obcanom??? Lebo Ustavny sud tak nariadil a obec musi teraz vracat peniaze...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #5 sníva senzačný cenzusskrachovaný politik 2014-02-24 06:31
Marčok a Anna Tomanova Makanova a ich DS dňa 16.3. nepreskočí hranicu zvoliteľnosti. Podla nových výskumov verejnej mienky. Ich politické krytie sa do Skupstiny vôbec nedostane... To je nová realita. A to aj Slováci v Srbsku konečne pochopili... na môj veru...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 Marčok jediný bol nezaujimavýPalo 2014-02-24 06:12
Marčok jediný bránil svoje hriechy a prešľapy v obci a Demokratickú stranu a svojich členov. Loď sa potápa Marčok a Ana Tomanova Makanova a DS pod cenzusom.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #3 RE: Stoly národnej jednotyGuest 2014-02-24 05:45
Citácia:
Nik z najvyšších predstaviteľov Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny nebol prítomný.
Len aby sme to nezabudli do nasledovných volieb...
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 svätá pravdasvetlica 2014-02-24 05:16
Podujatie v Petrovci bolo dobré, všetci rečníci mali kus pravdy a jedine predseda obce Báčsky Petrovec Marčok nerozprával k téme, ale začal politikárčiť. Odchádzajúce vedenie NRSNM očividne nemá záujem účinkovať v práci na záchrane slovenskosti, skúšal ich obhajovať Marčok, ale nepresvedčil ani svojich straníckych, kdeže tých neutrálnych pozorovateľov...
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Prázdna slamaJán 2014-02-24 03:28
Žiaľ, istý ľudia, iné reči - vychádza to na dielo: mlátenie prázdnej slamy. Pochváľte sa výsledkami svojej skutočnej práci na role národa dedičnej, tej pre ktorú nie ste uhradení. Smutné to je, že čerpáte aj na tieto a takéto ciele zdroje slovenských daňových poplatníkov.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články